Ilmainen koulutus somekuvien ottamisesta pienyrittäjille 12.6.

5 vinkkiä tehokkaisiin somekuvateksteihin

Me puhutaan tosi paljon somekuvista (mikä ei ole mikään ihme, koska me ollaan valokuvaajia). Kuvilla sä voit ilmentää sun brändiä, herättää toivottuja tunteita katsojassa – ja lopulta, saat sun potentiaalisen asiakkaan pysäyttämään skrollaamisen ja lukemaan myös sen kuvatekstin. 

Kun teet somea yritykselle, jokaisella sun postauksellasi on jokin tavoite – ehkä sä haluat olla samaistuttava, herättää tunteita tai saada seuraaja pohtimaan jotain. Ja aika usein, sitten lopulta, me halutaan myös myydä jotain. Kuva pysäyttää katselijan, mutta sanoilla annetaan kuvalle merkitys. Kuvatekstillä sä voit lisätä viestiin persoonallisuutta, kertoa jotain uutta tietoa tai inspiroida. Sanat eli kuvateksti sitouttaa sun lukijan ja niillä sä saat sun seuraajan tekemään jotain – ajattelemaan, kommentoimaan, jakamaan tai ostamaan. 

Jos somekuvien ottaminen aiheuttaa monille pienyrittäjille stressiä, niin kuvatekstit eivät välttämättä ole sen helpompia. Aiemmissa blogijutuissa me puhuttiin valmiista kuvakategorioista jotka helpottavat kuvaideoiden keksimistä, sekä valmiista postausaiheideoista. 


Nyt me halutaan viimeistellä se somepostaus, koska näillä neljällä pienellä kikalla sä saat tosi paljon enemmän vaikutusta lukijaan, ja on todennäköisempää, että hän pysähtyy esimerkiksi kommentoimaan. 

1. Kirjoita kiinnostavin asia kuvatekstin alkuun

Kun kirjoitat vähänkin pidemmän kuvatekstin, Instagram näyttää tekstistä noin neljä ensimmäistä riviä, lopun saa näkyviin klikkaamalla “lue lisää”. Siksi kannattaa laittaa paras ensimmäiseksi – kirjoita jotain, mikä kiinnostaa lukijaa niin paljon, että hän haluaa lukea loputkin.  

Esitä kysymys heti alussa, väitä jotain, joka herättää kummastusta tai kiinnostusta, tai kirjoita lause, joka aiheuttaa lukijassa niin suuren tunnereaktion, että se vaatii tietämään lisää.  

Alun koukun jälkeen kirjoita se varsinainen asia ja päätä teksti toimintakehotteeseen, jossa pyydät lukijaa tekemään jotain. 

2. Tee tekstistä helppoa luettavaa

Tällä hetkellä Instagramin kuvateksteissä on käytettävissä 2200 merkkiä, mikä on ihan tosi paljon. Siinä on riittävästi tilaa perustella mielipiteensä, sanoittaa taustoja ja kumota vastaväitteitä. Nykyään Instagramin kuvatekstit saattavat olla kuin lyhyitä blogitekstejä. Vaikka sanojaan ei tarvitsekaan merkkimäärän takia säästellä, kannattaa tekstin luettavuudesta pitää hyvää huolta erityisesti silloin, kun teksti venyy pitkäksi. 

✍🏼 Tee kappaleista lyhyitä. Erityisesti puhelimen näytöllä on tuskastuttavaa lukea pitkiä kappaleita. 

📃 Listat toimivat aina. Korosta tärkeitä asioita kokoamalla ne yhteen ranskalaisilla viivoilla tai numeroimalla ne. 

👧🏼 Käytä emojeja keventämään tunnelmaa tai rytmittämään tekstiä. Ja ne äsken mainitut listat toimivat mahtavasti juuri näin, että listan aloittaa sopivalla emojilla! 

Muista myös, että jokaisen kuvatekstin ei tarvitse olla pitkä. Joskus on ihan ookoo pitää teksti ihan lyhyenä ja vaihdella erityyppisiä tekstejä vuorotellen. 

3. Pidä sun tyyli

Ihmiset tykkää ihmisistä – ja kun joku on päättänyt seurata sua, hän melko varmasti pitää sinusta ja sun tyylistä. Pidä sun persoona, kirjoita sellaiseen tyyliin kuin millä puhuttelet sun asiakkaita myös somen ulkopuolella. Kun sun tyyli on luonnollinen ja aito, se ihan varmasti resonoi sun omissa ihmisissä. 

Kerro pieniä tarinoita tai ole jotain mieltä – samaan tyyliin kuin teet somen ulkopuolellakin. Ole hauska, ironinen, kulmikas tai herttainen. Sun tyyli kirjoittaa kuvatekstejä voi olla lyhyt ja ytimekäs tai monisanainen ja tarinoiva – älä yritä olla väkisin jotain, minkä joku kertoo olevan tehokas tapa. 

4. Kun haluat keskustelua, kysy! 

Yrittäjän somepostauksilla on aina jokin tarkoitus. Mitä haluat sun seuraajan tekevän sen jälkeen, kun hän on nähnyt sun postauksen? Haluatko että hän lukee lisää sun nettisivuilta, menee sun verkkokauppaan ostoksille, jakaa postauksen, varaa ajan, osallistuu kilpailuun, postaa itse jotain tai kommentoi sun postaukseen? 

Vaikka useimpien sometileillä kommettiboksi on milloin vain avoin keskustelulle, harvempi rohkenee kommentoida tuntemattoman tilille, jos sitä ei erityisesti pyydetä. Harva tägää kaveriaan kommentteihin, ellet sä erityisesti pyydä niin tekemään. Siksi sun kannattaa pyytää ihan suoraan. 

Oikeasti – pahinta mitä voi tapahtua on se, että kukaan ei pyynnöstä huolimatta kommentoi, mikä saattaa hetken nolottaa – mutta niin on tapahtunut ihan jokaiselle, joten sitä ei kannata murehtia etukäteen. 

5. Tee lista usein käyttämistäsi elementeistä. 

🤩 Tee lista sun suosikkiemojeista, jolloin sun on helppo leikata ja liimata niitä someen ja muihin viestintäkanaviin. 

#️⃣ Tallenna eniten käyttämäsi hashtagit listoiksi eri kategorioille, ja säästät aikaa näpyttelyssä ja et ole muistisi varassa. 

✍🏻 Kirjoita jonnekin valmiiksi sun eniten käyttämät toimintakehotteet (call-to-actionit), jolloin sun ei tarvitse joka kerta miettiä, miten sanasi asettelet. 

Valmiilla listoilla säästät aikaa ja saat helpommin pidettyä yhtenäisyyden sun tilillä. 

haluatko saada sun kuvista yhtenäiset ja yrityksesi näköiset?

Hei, vielä ennen kuin lähdet

Ota meidän vinkit käyttöön ja vie kuvaustyylisi seuraavalle tasolle!

Klikkaa alta 💛