Ilmainen koulutus somekuvien ottamisesta pienyrittäjille 12.6.

Opi käyttämään järjestelmäkameraa – nämä 2 asetusta riittävät

järjestelmäkameran asetukset

Olet ehkä joskus miettinyt, että haluaisit oppia käyttämään järjestelmäkameraasi paremmin – mutta ajan puutteen vuoksi ajaudut kerta toisensa jälkeen ottamaan kuvia automaattiasetuksilla. Meillä on kuitenkin sinulle hyviä uutisia: valokuvauksen opettelu on helpompaa ja nopeampaa, kuin monet ajattelevat.

Vaikka valokuvauksen tekniikasta voidaan puhua todella hifistelemällä ja menemällä syvälle kameran rakenteisiin ja fysiikkaan, niin loppujen lopuksi ne asetukset, jotka hyödyttävät pienyrittäjää, voidaan kiteyttää kahteen asiaan: manuaalikuvaukseen ja valkotasapainoon. Nämä kaksi asiaa opettelemalla pääset jo ison harppauksen eteenpäin ja kuvasi ovat jo ihan uudella tasolla!

järjestelmäkamera manuaaliasetukset

Manuaalikuvauksella säädät itse kameran valotusta

Manuaalikuvaus tarkoittaa sitä, että säädät itse kamerasi valotusasetuksia eli siirryt pois automaattiasetuksista. Manuaaliasetus on usein merkitty M-symbolilla kameran valikossa tai säätörullassa. Valotusasetuksia on kolme: aukko, valotusaika ja ISO-arvo. Jokainen näistä vaikuttaa yhtä paljon siihen, kuinka kirkas tai pimeä kuva on. Lisäksi jokaisella näistä on oma ns. sivuvaikutuksena mihin ne vaikuttavat valotuksen lisäksi.

Aukko

Aukko on käytännössä reikä objektiivin sisällä joka päästää valoa sisään objektiiviin ja sen kautta kameraan. Aukon kokoa voi säätää kamerasta, mutta objektiivi määrittää sen, mitkä numerot ovat asetusten ääripäissä. Kun puhutaan että aukko on suuri, niin silloin kuvaan pääsee paljon valoa. Mitä pienempi aukko, niin sitä pimeämpi kuva tulee olemaan.

Sivuvaikutus: Aukon asetus vaikuttaa valotuksen lisäksi siihen, kuinka sumea tausta kuvassa on.

Lue lisää kameran aukosta >>

Valotusaika

Valotusaika tarkoittaa aikaa, jonka kameran suljin on auki valotuksen aikana. Tämä aika ilmoitetaan sekunnin osina esim. 1/125. Mitä pidempi valotusaika on, sitä valoisampi kuvasta tulee, koska valoa ehtii tulla kuvaan enemmän.

Sivuvaikutus: Valotusaika vaikuttaa valotuksen lisäksi kuvan tärähtämiseen.

Lue lisää valotusajasta >>

ISO

ISO-arvo on näistä kolmesta ehkä vaikein hahmottaa. Se tarkoittaa kameran kennon herkkyyttä valolle eli kuinka herkästi kamera tallentaa valoa. Mitä korkeampi ISO-arvo on, sitä kirkkaampi kuvasta tulee.

Sivuvaikutus: ISO-arvo vaikuttaa valotuksen lisäksi myös kuvan rakeisuuteen.

Lue lisää ISO-arvosta >>

järjestelmäkameran asetukset

Valkotasapainolla vaikutat kuvan sävyihin

Kun valotus on kohdillaan manuaalikuvauksen myötä, toinen tärkeä asetus liittyy sävyihin. Jos kuvan sävyt eivät näytä oikeilta, usein valkotasapainon säätäminen auttaa.

Valkotasapainon avulla autamme kameraa tulkitsemaan kuvassa olevan valon sävyn paremmin. Löydät tämän asetuksen usein WB-symbolin takaa (white balance). Nämä lyhenteet riippuvat kameramallista. Useimmissa tilanteissa automaattinen valkotasapaino (AWB) toimii todella hyvin, mutta jos kuvan sävyt eivät näytä oikealta tai kuvaan tulee useamman kuin yhden väristä valoa, kannattaa säätää valkotasapainoa itse custom-valinnalla.

Lue lisää valkotasapainosta >>

Miten aloitat kameran käytön opettelun?

Nämä kaksi asiaa, manuaaliasetukset ja valkotasapaino, ovat ne tärkeimmät osat kameran tekniikasta. Asetuksia on todella paljon enemmänkin, mutta ne tulevat tärkeysjärjestyksessä näiden jälkeen – ne ovat extraa tai mieltymyksiä.

Mistä sitten lähteä liikkelle näiden kanssa? Ensimmäinen askel on kääntää kamera pois automaattitilasta ja aloittaa manuaaliasetusten harjoittelu. Kokeile rohkeasti ja ota iso määrä kuvia samasta kohteesta peräjälkeen, ja muuta asetuksia pykälä kerrallaan. Lupaamme, että näin kokeilemalla pääset nopeasti jyvälle näistä asetuksista, ja hetken päästä et enää edes halua palata automaattiasetuksiin!

Lue myös: Järjestelmäkamera pienyrittäjän tarpeisiin

Haluatko henkilökohtaista apua sopivan kameramallin valitsemiseen?

Jätä yhteystietosi ja autamme sinua löytämään budjettiisi ja tarpeisiisi sopivan kameran:

haluatko saada sun kuvista yhtenäiset ja yrityksesi näköiset?

Hei, vielä ennen kuin lähdet

Ota meidän vinkit käyttöön ja vie kuvaustyylisi seuraavalle tasolle!

Klikkaa alta 💛