Ilmainen koulutus somekuvien ottamisesta pienyrittäjille 8.5.

Kameran aukko – kameran asetukset

Manuaalikuvauksessa säädät itse kamerasi valotusasetuksia automaattiasetusten sijaan. Valotusasetuksia on kolme: kameran aukko, valotusaika ja ISO-arvo. Näistä jokainen vaikuttaa yhtä paljon siihen, kuinka kirkas tai pimeä kuva on. Lisäksi jokaisella näistä on oma sivuvaikutuksensa, johon asetus vaikuttaa valotuksen lisäksi. Tässä artikkelissa kerromme hiukan enemmän kameran aukosta ja sen toiminnasta.

Kameran aukko

Aukko on kameran objektiivin sisällä oleva reikä, joka päästää valoa sisään kameraan. Aukon kokoa voi säätää kamerasta, mutta objektiivi määrittää sen, mitkä numerot ovat asetusten ääripäissä. Kun aukko on suuri, kuvaan pääsee paljon valoa. Ja vastaavasti mitä pienempi aukko, niin sitä pimeämpi kuva tulee olemaan. Se, mikä aiheuttaa usein hämmennystä aloittelevien kuvaajien keskuudessa on se, että pieni aukon numero tarkoittaa isoa aukkoa ja päin vastoin.

Sivuvaikutus: Kuten sanottu, kaikilla valotukseen vaikuttavilla arvoilla on oma sivuvaikutuksensa, ja aukon asetus vaikuttaa siihen, kuinka sumea tausta kuvassa on. Sumea tausta on usein toivottu asia kuvissa, joten aukko halutaankin valita suureksi.

Alla on kaksi samasta kohteesta otettua kuvaa, joissa ensimmäinen on otettu suurella aukolla ja toinen pienellä.

Lue lisää: Opi käyttämään järjestelmäkameraa – nämä 2 asetusta riittävät

haluatko saada sun kuvista yhtenäiset ja yrityksesi näköiset?

Hei, vielä ennen kuin lähdet

Ota meidän vinkit käyttöön ja vie kuvaustyylisi seuraavalle tasolle!

Klikkaa alta 💛