Ilmainen koulutus somekuvauksesta pienyrittäjille

Käytännön harjoitus – Valotuskolmio

Me haluttiin tehdä edelliseen blogipostaukseen innoittamana manuaalikuvaus harjoitus. Tämän harjoituksen avulla pääset aloittamaan manuaalikuvaamisen ja ymmärrät miten valotusasetukset vaikuttaa kuvasi lopputulokseen. Jos et ole vielä lukenut edellistä blogipostausta, käy lukemassa se täältä.

Manuaalikuvaamisen lunttilappu. Näet kuinka Aukko, Iso ja valotusaika vaikuttavat kuvaasi.

Tässä sulle vielä muistutukseksi lunttilappu, jos mietit mitä mikäkin säädin teki. Me tiedetään, että manuaalikuvaaminen voi olla alkuun tosi vaikeaa ja jännittävää, mutta me uskotaan sun onnistuvan! 

Lähdetään kokeilemaan

Ensimmäinen harjoitus on asettaa sun kamera manuaaliasentoon ja säädä valotusaikaa niin, että kohde pysyy tarkkana. Tämän jälkeen säädä aukko niin isoksi kuin saat. Muista, että aukon määrittävä luku on ilmoitettu käänteisesti eli valitse pienin mahdollinen luku esim. f/1.8 tai f/3.5. Nyt säädä ISO-arvoa sen mukaan, kuinka pimeä tai kirkas kuva on. Ota kuva! 

Ihan mahtavaa, sä oot ottanut sun ekan kuvan manuaaliasetuksilla! Jatka kuvaamista ja asetusten säätöä tarpeen mukaan.

Aukon säätäminen

Aseta sun valotusaika 1/250 (tai 250)  ja ISO 800 ja ota yksi kuva niin suurella aukolla kun mahdollista.

Ota seuraava kuva niin pienellä aukolla kuin mahdollista.

Nyt vertaile kuvia keskenään. Ensimmäisessä kuvasta pitäisi tulla valoisa ja toinen kuva pitäisi olla hämärä. Tämän lisäksi pystyt näkemään kuvissa aukon aiheuttaman sivuvaikutuksen, riippuen sun kameran objektiivista.

Tätä harjoitusta kannattaa toistaa muutaman kerran, jotta aukon säätäminen tulee tutuksi. Jos kameran aukko tuntuu käsitteenä vielä epävarmalta, voit lukea edellisestä blogista mitä se tarkoittaa. 

Valotusajan säätäminen

Aloita hitaalla valotusajalla ja kuvaa liikkuvaa kuvauskohdetta. Hidas valotusaika tarkoittaa n. 1/40 tai hitaampi. Tarkoituksena tässä harjoituksessa on saada liike näkyviin kuvassa (tärähteneisyys), voit kuvata lemmikkiäsi tai muuta liikkuvaa kohdetta.

Seuraavaksi ota kuva nopealla valotusajalla (esim 1/1250), niin että edessä oleva kuvauskohde liikkuu nopeasti ja sen liike pysähtyy kuvaan. Tarkoituksena on saada tärähtämätön kuva, jossa liike on terävänä.

Viimeiseksi käy eri valotusajan vaihtoehdot läpi (aloita hitaalla) ja löydä valotusaika, missä se kuva ei tärähdä. Tätä kutsutaan omaksi käsivaraksi, tulevaisuudessa siis tiedät millä valotusajalla saat käsin kuvattua kuvasi ilman tärähtäneisyyttä.

ISO-arvon säätäminen

Ensiksi ota kuva keskipäivän aikaan matalimmalla ISO-arvolla. Tarkoitus on nyt testata miltä asetus näyttää kun valoa on paljon saatavilla luonnossa. Tämän lisäksi kun olet ottanut ensimmäisen kuvan, voit harjoitella aukon ja valotusajan säätöä samalla. Eli säädä valotusaikaa sellaiseksi, että kuva ei tärähdä sekä säädä aukkoa niin, että valotus on kohdallaan. 

Seuraavaksi ota kuva hämärässä tilassa ja katso kuinka korkeelle voit asettaa ISO-arvosi. Kuvaa sillä korkeimmalla mahdollisella ISO-arvolla. Tarkoitus on nähdä kuvan rakeisuus, joka näkyy zoomatessa varjo kohtiin. Voit kokeilla säätää valotusaikaa sekä aukkoa samanlailla kuin aikaisemmassa. 

Voit huomata kahden ääripään välillä, että ekasta kuvasta tulee helposti liian tumma ja toisesta kuvasta tulee liian kirkas. Tämän vuoksi on tärkeää osata säätää myös aukkoa ja valotusaikaa. 

Kolmanneksi käy asteittain ISO-arvon vaihtoehdot läpi ja katso, koska tulee liikaa rakeisuutta kuviisi. Tutustu sun omaan kameraan ja sun omaan mukavuusalueeseen rakeisuuteen sun kuvissa. Eli ei ole mitään absoluuttista totuutta rakeisuuden määrään kuvissa vaan jokainen määrittelee sen omaan tyylinsä sopivaksi.

Muista, että kukaan meistä ei ole täydellinen ja paras tulos tulee kun harjoittelet rauhassa. Näihin perus oppeihin voi palata aina uudestaan ja uudestaan.  Ihania harjoitus hetkiä ja tule kertomaan meille Instagramissa miten onnistuit!

Innostuitko harjoittelee manuaalikuvausta? Tule mukaan The Kuvauskurssiin oppimaan lisää ja linkkaa www.kuvauskurssi.fi

haluatko saada sun kuvista yhtenäiset ja yrityksesi näköiset?

Hei, vielä ennen kuin lähdet

Ota meidän vinkit käyttöön ja vie kuvaustyylisi seuraavalle tasolle!

Klikkaa alta 💛