Ilmainen koulutus somekuvien ottamisesta pienyrittäjille 12.6.

Kuvat sun kasvoista on supervoimasi somessa

Jos sä oot käynyt yhdenkin pienyrittäjälle suunnatun somekoulutuksen, sulle on varmasti tullut selväksi, että aitous ja persoonallisuus ovat somessa yrittäjän valttikortteja. Mutta mitä se sitten tarkoittaa?

Mitä aitous on tai ei ole somessa?

Aitous ja omana itsenä esiintyminen ei tarkoita sitä, että sun täytyy jakaa stooreissa henkilökohtaisia asioita, jotka ei liity sun työhön yhtään millään tavalla. Sun ei tarvi tykittää selfietä toisensa perään tai jaaritella sun kaatuneesta aamukahvista tai lapsen rikkinäisistä kurahousuista, jos se ei tunnu yhtään sun jutulta.

Omana itsenä esiintyminen voi tarkoittaa – ja useimmiten tarkoittaakin – sitä, että sä kerrot sun yritykseen liittyvistä asioista omilla kasvoillasi ja omana itsenäsi. Että sä kerrot sun alasta, sun työstä ja sun työpäivästä luontevasti siten, kuin sä puhuisit asiakkaallesi livenäkin. 

Miksi omien kasvojen näyttäminen on tärkeää?

Erottuminen muiden palveluntarjoajien ja yrittäjien joukosta on tosi hankalaa. Mutta hyvä puoli on se, että kukaan ei ole tarjonnut sun palveluasi tai myynyt samaa tuotetta sun tyylilläsi – sun persoonasi on se supervoima, joka erottaa sun yrityksen kaikista muista, ja siksi sun kannattaa näkyä sun yrityksesi viestintäkanavissa. 

Kaikkien yritysten takana on aina ihminen tai ihmisiä. Ja meille – sekä meidän asiakkaille – on luontaista olla kiinnostuneita ihmisistä. Kasvojen näyttäminen yrityksen nettisivuilla tai somessa on siis tosi tehokas tapa herättää huomiota.

Tämä on tärkeää kaikille yrittäjille, mutta erityisesti palvelualoilla. Etenkin silloin, kun ihminen on ostamassa jotain arjen luksusta tai pientä hetkeä itselle, palvelua tarjoava ihminen on aivan avainasemassa sen suhteen, mistä palvelu ostetaan.

Omien kasvojen näyttäminen ja yrittäjän itsensä esilläolo tekee yrityksestä helpommin lähestyttävän. Yritykseen on helpompi luottaa kun tajutaan, että siellä on taustalla oikea ihminen. Meitä kiinnostavat asioiden taustat ja ihmisten tarinat, ja meitä vetävät puoleensa sometilit, joiden taustalla on samanhenkisiä ihmisiä. Tämä ei päde pelkästään pienyrityksiin, vaan myös isot firmat hyötyvät inhimillisyydestä. 

Mutta entä sitten, jos esillä oleminen tuntuu hankalalta?

Monille meistä ajatus omana itsenä ja omilla kasvoilla esiintyminen yrityksen somessa voi tuntua hankalalta. Videoissa ääni kuulostaa oudolta tai vähintäänkin hiukset ovat huonosti. Kaikilla meillä on omat epävarmuutemme, jotka voivat herkästi tällaisessa tilanteessa nousta esille.

Jotkut meistä toki ovat luontaisesti hyviä esiintyjiä, mutta jos sä kuulut siihen enemmistöön, jolle esiintyminen on epämukavaa, tee mielessäsi tämä pieni harjoitus.  

Mieti, että kohtaat sun asiakkaan missä tahansa jokapäiväisessä työtilanteessa. Millaisena sä menet töihin ihan tavallisena päivänä? Miten sä juttelet sun olemassaolevan tai potentiaalisen asiakkaan kanssa? Jos sulle on selvää, että menet omana itsenäsi, olet melko varmasti valmis olemaan samaan tyyliin esillä myös somessa. Somea ei kannata ajatella jotenkin muusta elämästä erillisenä, vaan se on osa meidän työtä ja muuta elämää. 

Monia auttaa ajatus siitä, että sun yritystilillä huomion keskipisteenä et olekaan sinä – vaan pääroolissa on sun viestisi. Kyse on vain siitä, että yrityksen taustalla oleva henkilö tulee esiin ja kertoo omalla persoonallaan ja kasvoillaan siitä, mitä yritys tekee, ketä se auttaa ja mitä se myy. 

Lisäksi hyvä uutinen on se, että vaikka omilla kasvoillaan esiintymiseen olisi tosi korkea kynnys, se yleensä madaltuu harjoituksen kautta. 

👩‍💻 Alussa meillä on usein tarve vähän silotella meidän persoonaa ja esiintyä ammattimaisempana kuin ollaankaan. Mutta harjoittelun ja tottumuksen kautta löytyy se oma tyyli esiintyä ja olla. Rohkeus ja aitous, vahvuudet ja persoona muotoutuvat tekemisen kautta. 

🕺 Kun esiintyy omilla kasvoillaan säännöllisesti somessa, siihen tottuu, eikä enää koe tarvetta yrittää olla jotain – riittää kun kertoo yrityksen asioista, niin kuin kertoisi somen ulkopuolellakin. 

🤹🏻‍♀️ Tekemisen kautta me totutaan siihen, miltä me näytetään ja miltä kuulostetaan. Se on eräänlaista siedätyshoitoa – ajan myötä tottuu siihen, että “tältä mä nyt näytän”, ja että epätäydellisyys on ihan ookoo ja tosi samaistuttavaa. 

👭 Pikkuhiljaa alat nähdä esiintymisesi hyötyjä: oikeita keskusteluja alkaa tulla enemmän, ja alat vetää omanlaisiasi ihmisiä puoleesi. 

Kun lähdet kokeilemaan esillä olemista, ei kannata lannistua jos se ei heti tuota tulosta. Ihmisillä kestää joskus aikaa tottua ja ymmärtää kuka olet ja mistä tupsahdit jos aloitat ihan tyhjästä. 

Meillä on sulle lopuksi toinen tehtävä: käy katsomassa sun Instagram-tilin analytiikat vaikkapa viimeisen kuukauden ajalta. Katso sieltä, mitkä kuvat ovat saaneet eniten reaktioita (tykkäyksiä, kommentteja) sun yleisöltä – todennäköisesti kärkisijoilta löytyy kuvia, joissa on sun kasvot. 

Lisäksi me halutaan haastaa sut postaamaan yksi kuva sun IG:hen sinusta itsestäsi. IG-stoorit on hyvä paikka harjoitella, koska sieltä sun kuvasi katoaa 24 tunnini päästä, ja siten niissä ei tarvitse ottaa itseään turhan vakavasti. Ja muista tägätä kuvaan @creatorakatemia, niin me voidaan tulla tsemppaamaan sua! Nähdään IG:n puolella!

haluatko saada sun kuvista yhtenäiset ja yrityksesi näköiset?

Hei, vielä ennen kuin lähdet

Ota meidän vinkit käyttöön ja vie kuvaustyylisi seuraavalle tasolle!

Klikkaa alta 💛