Miksi somekuvia ei kannata ottaa puhelimen kameralla?

Kannattaako somekuvat kuvata puhelimella vai kameralla?

Me usein kuullaan kysymyksiä siitä, miten somessa voisi erottua omilla kuvilla ja tuoda kuviin jotain enemmän. Voi olla vaikea sanottaa mitä se “jotain” on, mutta me tiedämme kuitenkin mistä puhut. Vastaus tähän voi olla jollekin eri kuin mitä toivoi, mutta vastaus on täysin selvä: kuvaa puhelimen sijaan järjestelmäkameralla ja vie sitä kautta sun kuvat seuraavalle tasolle.

Joudut näkemään enemmän vaivaa järkkärillä, mutta tulet myös saamaan niin suuren palkinnon vastineeksi, joten tämä kannattaa ehdottomasti!

Kun puhumme siitä, että somekuvat kannattaa kuvata järkkärillä, on ensin tehtävä yksi asia selväksi.

Emme halua, että roudaat järkkäriä mukana joka päivä minne tahansa menet, jotta ottaisit sen päivän postaukseen kuvan, siirtäisit sen puhelimeen, muokkaisit ja postaisit someen. Se olisi aivan liian työlästä ja hankalaa. Sen sijaan järkkärillä kuvaamisen suosittelu perustuu meillä menetelmään, missä kuvaat kerralla kuukauden somekuvat yhden työpäivän aikana.

Tämän menetelmän nimi on The Kuvauspäivä ja se poistaa stressiä, kiirettä ja säästää valtavasti aikaa, kun käytät kuukaudessa vain yhden työpäivän somekuvien ottamiseen. Lisäksi se on luovuudelle niin paljon parempi tapa, kun pääsen kunnolla flowhun. Opetamme The Kuvauspäivän menetelmää kuvauskurssillamme.

Nyt kun on selvää, että kameraa ei tarvitse kantaa päivittäin mukana, voimme hypätä näihin top tärkeimpiin miksi somekuvat kannattaa kuvata kameralla puhelimen sijaan.

1. Olet täysin automaattiasetusten armoilla

Jos kuvaat puhelimella, olet täysin automaattiasetusten armoilla. Puhelimen kamera arvaa oikeat asetukset lennossa ja käytännössä vain toivot, että kuva tulee näyttämään siltä miltä haluat. Joissain puhelimissa on mahdollisuus säätää manuaaliasetuksia kuten aukkoa, valitusaikaa tai ISO-arvoa. Yleensä nämä ovat kuitenkin vain puoliautomaatteja eli kun säädät esim. ISO-arvoa, puhelin säätää automaattisesti kahta muuta arvoa itse.

Automaattiasetusten isoin ongelma on se, että et tiedä varsinaisesti miksi joku kuva onnistui tai epäonnistui. Joudut vain toivomaan parasta, että kuvasta tulisi mahdollisimman onnistunut ja hyvä. Kun valotus vaihtuu, myös asetukset heittelevät, etkä voi hallita miten puhelin arvaa valotuksen ja värit kuvaan.

Kameran ratkaisu ongelmaan:

Järjestelmäkameran kanssa taas saat säädettyä kuvan juuri sellaiseksi kun haluat. Vaikka kamerassa on paljon asioita mitä voisi säätää, perusasiat ovat hyvin yksinkertaiset ja vain muutaman napin takana. Kun osaat manuaalikuvauksen eli tiedät miten säätää aukko, valotusaika ja ISO, saat aina haluamasi valotuksen kuvaan ja voit saada hyviä kuvia haastavassakin valossa. Lisäksi saat aina oikean näköiset sävyt kuvaan, koska kamerassa on helppo säätää valkotasapainoa, joka vaikuttaa värien toistuvuuteen.

2. Kuvanlaatu on hyvä vain jos valo on optimaalinen

Kuvasta saa hyvän myös puhelimen kameralla, jos valo on optimaalinen ja sitä on paljon. Valon on oltava sopivan pehmeää, että kirkkaimmat kohdat eivät pala puhki ja sen on tultava oikeasta suunnasta, koska puhelin ei usein osaa valottaa vastavaloon otettua kuvaa oikein.

Heti kun kuvaat puhelimella yhtään hämärämmässä tilassa, sävyt alkavat heittää ja kuvista tulee rakeisia. Uudemmissa puhelimissa saattaa olla night mode -tila, missä hämäräkuvausta on parannettu. Kuvista tulee kuitenkin silti pehmeäitä ja pahimmillaan kuva näyttää mössöltä, kun sitä alkaa zoomaamaan. Lisäksi puhelin lisää kuviin digitaalisesti tarkkuutta ja varsinkin hämärässä otetuissa kuvissa se ei näytä luonnolliselta.

Jos tilassa on sekavaloa eli useamman väristä valoa, puhelimella otettua kuvaa ei saa edes muokkauksella luonnollisen sävyiseksi, vaan se usein heittää joko liian lämpimään tai liian kylmään päin.

Kameran ratkaisu ongelmaan:

Kameralla voit kuvata lähes missä tahansa valossa. Objektiivin valinnalla voit kuvata jopa todella pimeässä ja saada hyviä kuvia. Lisäksi kameroissa on kehittynyt viimeisen 10 vuoden aikana valtavasti juuri hämärässä kuvaus, eikä kuva näytä oikeilla asetuksilla rakeiselta, vaikka kuvaisit vain kynttilän valossa. Koska voit itse säätää asetuksia, voit kuvata missä vaan valossa kuten vastavalossa, hämärässä, sekavalossa ja vaihtuvissa spottivaloissa. Muutamaa asetusta vaihtamalla saat kuviin haluamasi valotuksen ja tunnelman valaistuksesta riippumatta.

3. Valkotasapaino ei aina pidä loppukuvassa paikkaansa

Yhtenäisen kuvaustyylin löytämisessä on ihan ytimessä se, että valkotasapaino on yhtenäinen kaikissa kuvissa. Puhelimella kuvatessa helposti kuvien valkotasapaino vaihtelee vähän kuvasta toiseen niin, että lopputulos on sekalaisen oloinen. Usein sisätiloissa eri valonlähteistä tulee vähän eri sävyistä valoa ja ulkona valon väri vaihtelee vuorokauden mukaan. Jos kuvissasi on jatkuvasti vähän erilainen sävymaailma, se tuo ulospäin sekalaisen vaikutelman.

Valkotasapaino ei aina ole yhtenäinen puhelimella kuvatuissa kuvissa, koska puhelin toimii automaattiasetuksilla. Tämä korostuu, jos tilassa on sekavaloa. Vaikka voisit säätää itse valkotasapainoa puhlimessa (joissakin malleissa on tämä vaihtoehto), se ei toimi samalla tavalla kuin kamerassa. Asetus on yleensä tehty digitaalisella kuvanmuokkauksella eli se ei vaikuta alkuperäiseen kuvaan, kuten kameralla kuvaamisella.

Kameran ratkaisu ongelmaan:

Vaikka tilassasi olisi erilaisten valojen sekasoppaa, kamerassa voit hallita sävyjä säätämällä valkotasapainoa. Kun kuvaat aina samoilla valkotasapainon asetuksilla, kuvissasi on aina myös haluamasi sävyt ja sen myötä kuvistasi muodostuu yhtenäinen ja tunnistettava tyyli.

4. Kuvista puuttuu syvyys ja wow-efekti

Jos et kuvaa jossain todella upeassa paikassa, puhelimella otetuissa kuvissa puuttuu eräänlainen wow-efekti ja syvyys kuvista. Kun puhumme syvyydestä, tarkoitamme kapeaa syväterävyysaluetta eli että voit tarkentaa kuvassa tiettyyn paikkaan ja muu osa kuvasta on sumeaa.

Puhelimella kaikki kuvassa on suurin piirtein yhtä tarkkaa, ellet kuvaa portrait-modella (muotokuva-tila). Portrait-modessa voit jakaa kuvan kahteen alaan (atuala ja taka-ala), mutta haaste haasteena on jälleen, että puhelimen kamera arvaa automaattisesti, missä kohtaa menee tarkan ja sumean alueen raja. Joskus tämä osuu kohdalleen hyvin, joskus taas ei. Portrait-tilan sumea tausta rakennetaan pääasiassa digitaalisesti, joten jos haluat käyttää sitä, suosittelemme ottamaan normaalin kuvan ja käytät jotain sovellusta, jossa voit itse päättää etuajan ja taka-alan rajan (esim. Focos).

Kameran ratkaisu ongelmaan:

Kameran kanssa voit kohdentaa tarkennuksen mihin haluat todella spesifisti. Tämän avulla voit myös ohjaamaan katsojan katsetta. Voit jakaa kuvan useaan alaan ja opetammekin kursseillamme, miten kuvaan saa todella paljon mielenkiintoa erottamalla etuala, keskiala ja taka-ala tarkennuksen avulla. Tarkennuksen kohdistaminen ja sumea tausta on yksi merkittävimmistä asioista, jotka vievät kuvasi seuraavalle tasolle ja erottautua joukosta.

Sumea lähtee aivan uudelle tasolle, kun se on luotu aidosti eikä digitaalisesti. Eri objektiiveilla taustan sumeus on erilaista ja sillä voi leikkiä saaden todella taiteellisia kuvia. Objektiivin valinnalla voit tuoda kuviin juuri sellaista fiilistä kuin haluat ja syväterävyysalueen voi saada halutessaan äärimmäisen kapeaksi (esim. lähikuvassa silmän yksi ripsi on tarkka ja muut epätarkkoja). Taustan sumentamisella voit saada myös tyylikkäitä kuvia tilassa, missä on paljon tavaraa taustalla (kuten liiketilassa), koska voit sumentaa tausta täysin.

Järjestelmäkameran opettelu

Haluamme vielä loppuun sanoa, että osa kuvistasi voi olla kuvattu puhelimella ja ne voi saada sopimaan hyvin yhteen kameralla ottamiesi kuvien kanssa. Joka ikistä kuvaa ei tarvitse kuvata järkkärillä, koska joskus paras kamera on se, mikä sattuu olemaan siinä hetkessä mukana. Puhelin on kätevä, kevyt ja aina mukana spontaaneja hetkiä varten, mutta kun tarvitset laadukkaita kuvia jotka oikeesti herättää asiakkaasi mielenkiinnon ja myy, niin on aika viedä seuraavalle asteelle järjestelmäkameran avulla.

Miten oppia käyttämään järkkäriä? Kameralla kuvaamisen oppiminen on prosessi joka vaatii vähän työtä, mutta olemme huomanneet miten kurssilaisemme kerta toisensa jälkeen yllättyvät siitä, kuinka nopeasti he oppivat kameran käytön. Monet sanovat, että kuvaaminen kameralla ei todellakaan ole niin vaikeaa kuin mitä luulisi! Tärkeintä on vain löytää ne muutamat perusasetukset ja harjoitella niitä, kunnes ne osaa sujuvasti.

Olemme sitä mieltä, että kameran käyttöä pitää opettaa yksinkertaisesti ja selkeästi ilman teknistä hifistelyä. Kamerassa on paljon nappeja, joita et tarvitse ja valtavasti asetuksia, jotka eivät ole oleellisia. Pointti ei ole se, että oppisit käyttämään kaikkia nappeja kamerasta vaan oppia se, mitkä niistä ovat ne muutamat tärkeimmät.

Kun osaat perusasetukset ja kamera toimii kuten haluat, valokuvaaminen voi olla niin hauskaa ja tuoda lisää luovuutta ja iloa työhösi ja yrityksesi markkinointiin. Kuvaamisen ei tarvitse olla taakka ja suorittava osa työstäsi, vaan se voi olla todella kivaa! Eräs kurssilaisemme sanoi:

“En enää jännitä kuvaamista. Osaan jopa nauttia siitä. Ennen kuvaaminen ei kuulunut omalle mukavuusalueelle koska en yksinkertaisesti vain tiennyt mitä pitäisi tehdä.. Nykyään jopa haluan ottaa kuvat itse enkä käyttää eri firmojen valmiita mainoskuvia. Ja muutenkin kaikki kuvaamiseen liittyvä on muuttunut paljon inspiroivammaksi!”

Jos haluat oppia käyttämään kameraa ja viemään somekuvasi seuraavalle tasolle, tämä on sulle: olemme avaamassa pienyrittäjille suunnattua valokuvauksen verkkokurssia tämän kuun lopussa. Klikkaa tästä ja liity odoutslistalle niin saat meiltä ilmaisia kuvausvinkkejä ja tiedon heti, kun kurssin ovet aukeavat!