Mitä Instagram-markkinoinnin myyttejä netissä liikkuu?

Eveliina Vironen

Tämä on toinen osa blogimme uutta sarjaa, jonka nimi on Insproivat yrittäjät. Lue ensimmäinen osa täältä. Tässä sarjassa haastattelemme sellaisia pienyrittäjiä, joiden työ ja tapa tehdä työtä inspiroi meitä (ja toivottavasti myös sinua!)

Tänään vuorossa on Eveliina Vironen, intohimoisten yrittäjien mahtava Instagram-valmentaja. Eveliina auttaa yrittäjiä luomaan Instagramissa ammattimaisen brändin sekä tienaamaan kaupallisilla yhteistöillä unelmien yhteistyökumppanien kanssa.

Keskustelimme Even kanssa aiheesta myös Instagram-liven muodossa. Klikkaa tästä ja katso koko keskustelu.

Esitellään Eveliina

Kuka olet ja mitä sun yritys tekee?
Olen Eveliina Vironen (tunnetaan yleensä Evenä), intohimoisten ja rohkeiden pienyrittäjien markkinointivalmentaja. Autan yrittäjiä rakentamaan itselleen laadukkaan ja ihanneasiakkaita houkuttelevan brändin Instagramin avulla.

Lemppari tv-sarja?
Näitä on niin monta (olen aika kova netflixaaja)! Ihan suurimpia suosikkeja on kyllä klassikot Frendit & Sinkkuelämää. Uudemmista sarjoista tykkäsin paljon esim. Virgin Riveristä.

Lemppari vuodenaika ja miksi?
Lemppari vuodenaika taitaa olla alkusyksy, vaikka yllätyn vähän itsekin tästä vastauksesta! Rakastan kesää, mutta alkysyksyssä on oma ihana tunnelmansa. Rakastan pimeneviä iltoja, syksyn kotoisaa ”hygge-fiilistä” ja sitä, kun syksyllä aina tapahtuu kaikkea uutta ja jännittävää. Silloin on yleensä tosi inspiroitunut olo!

Mitä kirjaa luet tällä hetkellä?
Profit First. Kaikki yrittäjyyteen liittyvä kirjallisuus uppoaa tällä hetkellä.

Kerro joku unelma mikä sulla on sun yritykselle
Unelmia (tavoitteita) on paljon! Unelmoin siitä, että tulevaisuudessa voin kokonaisvaltaisesti toimia bisnes-/markkinointivalmentajana kunnianhimoisille yrittäjille ja auttaa heitä luomaan itselleen menestyvän bisneksen kautta haaveilemansa elämän. Unelmoin myös nelipäiväisestä työviikosta ja passiivisten tulonlähteiden kehittelystä!

Mitä tykkäät tehdä vapaa-aikana?
Ulkoilla koiran kanssa, käydä laulamassa ja valokuvaamassa, viettää aikaa kumppanin ja ystävien kanssa, puuhastella kaikenlaisten luovien projektien parissa, joista opin jotain uutta.

Suunnitelmallisuus Instagramissa

Minkä fiiliksen haluat tuoda sun IG-tilin kautta seuraajille kolmella sanalla kuvattuna?
Inspiroiva, ajatuksia herättävä, kannustava

Pitääkö Instagramissa olla suunnitelma? Miksi ja mitä hyötyä siitä on?
Instagramissa kannattaa olla suunnitelma, niin kuin missä tahansa markkinoinnissa tai tavoitteellisessa tekemisessä. Suunnitelma auttaa ylläpitämään säännöllisyyttä ja pitämään punaisen langan selkeänä, mikä on tärkeää niin oman jaksamisen ja tulosten saamisen kuin yhteisön luomisen kannalta. Mitä selkeämpi punainen lanka tililläsi on, sen helpompi ihmisten on ymmärtää, mitä tarjoat ja siten kiinnostua sinusta. Suunnitelma myös helpottaa huomattavasti sisällöntuotantoa ja omaa työtäsi, koska tiedät mitä teet, miksi teet ja milloin teet mitäkin.

Mitkä asiat on sitä Instagram-tilin “punaista lankaa” ja mistä tietää että on löytänyt sen?
Punaista lankaa voisi luonnehtia esimerkiksi näin: Se on sinun/yrityksesi uniikki näkökulma johonkin rajattuun aiheeseen, joka on relevantti tavoittelemallesi yleisölle ja jonka mukaan tuotat säännöllisesti yleisöllesi lisäarvoa tarjoavaa sisältöä.
Punaista lankaa voi miettiä myös sisältölupauksen kautta: mitä arvoa lupaat tuottaa tiliäsi seuraamaan ryhtyvälle ihanneasiakkaallesi? Esimerkiksi oman tilini taustalla on lupaus tarjota inspiraatiota ja konkreettisia vinkkejä orgaaniseen Instagram-markkinointiin pienyrittäjille, joilla on suuria unelmia yritykselleen. Mieti, mitä voit unelmatilanteessa auttaa asiakastasi saavuttamaan ja auta häntä sisällöilläsi kohti sitä askel kerrallaan.

Mihin asioihin susta on tärkeintä keskittyä Instagram-markkinoinnissa?
Kohdeyleisöllesi lisäarvoa tuottava sisältö on ihan ykkönen! Jos sisältö ei ole kunnossa, niin millään muulla tekemisellä ei ole mitään merkitystä. Vaikka kaikki niksit kasvamiseen olisivat muuten tiedossa, niin ne eivät pelasta toimimatonta sisältöä. Keskity siis siihen, että tiedät tarkalleen, mitä haluat saavuttaa, ketä puhuttelet ja mitkä asiat heitä kiinnostavat. Tuota sisältöä, joka on kohderyhmällesi aidosti arvokasta.

Mitkä on pienyrittäjien tyypillisiä kompastuskiviä Instagramissa?
Suunnitelmallisuuden puute on varmasti yleisin kompastuskivi pienyrittäjille Instagramissa. Jos ennen Instagram-markkinoinnin aloittamista ei ole mietitty, mitä halutaan saavuttaa, ketä halutaan puhutella ja millaisella tekemisellä tavoitteet voi saavuttaa, niin tekemisestä tulee todella vaikeaa, epäsäännöllistä ja sekavaa.
Aiemmin mainitsin punaisen langan ja sen puuttuminen tulee yleensä siitä, kun suunnitelma puuttuu. Suunnitelman puuttuminen näkyy yleensä ulospäin sisältönä, joka ei tarjoa lisäarvoa ja siten huonoina tuloksina. Myös visuaalisuus on yksi kompastuskivi. Instagram on vahvasti visuaaliseen sisältöön painottuva kanava ja vaikka sisällön ei tarvitse olla ammattitasoista, niin sen tulee kuitenkin olla riittävän laadukasta ja yhtenäistä luodakseen yrityksestä laadukkaan, kiinnostavan ja uskottavan kuvan.

Puhelin kädessä jossa on Instagram auki

Instagram-myytit: mihin uskoa ja mihin ei?

Mitkä on susta yleisimpiä myyttejä, mitä IG:hen liittyy? Käydään läpi pari myyttiä ja miksi se ei ole totta?

Myytti #1: Yritystilillä on huonompi näkyvyys kuin yksityistilillä

Aika usein törmää myyttiin, että yritystilin näkyvyys olisi huonompaa kuin yksityisen tilin. Tämän takia moni aloitteleva yrittäjä jopa välttelee vaihtamasta Instagram-tiliään yritysprofiiliksi. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa ainakaan siinä tarkoituksessa, että Instagram tarkoituksellisesti vähentäisi yritysprofiilien tavoittavuutta. Jos yritystilillä joissain tapauksissa on matalampi tavoittavuus kuin yksityistilillä, johtuu se yleensä siitä, että kyseessä on juurikin yrityksen tili. Yritys on kaupallinen taho, minkä vuoksi se saattaa luonnollisesti sitouttaa ja tavoittaa huonommin kuin tavallisen yksityishenkilön tili, jolla on läheisempi suhde seuraajiinsa. Tämä ei kuitenkaan johdu itse tilin asetuksista vaan siitä, millaista sisältöä tilille tuotetaan ja millaista suhdetta yritys/yrittäjä luo seuraajiinsa.

Myytti #2: Käytä vain vähän hashtageja

Toinen yleinen myytti on, että kannattaisi käyttää juuri jokin tietty määrä hashtageja. Viimeisimpänä ”faktana” on levinnyt suositus käyttää 3-5 hashtagia, koska Instagramin Creators-tilillä suositteltiin näin. Vaikka tämä on Instagramin oma neuvo, tätä ei kuitenkaan kannata ottaa suorana faktana vaan testata, mikä omalla tilillä toimii ja ei. On aivan eri asia käyttää 3-5 hashtagia isolla kansainvälisellä tilillä, jonka englanninkieliset hashtagit tavoittavat miljoonia silmäpareja kuin käyttää pientä määrää hashtageja suomalaisella tilillä, jolle saatavilla olevat hashtagit ovat jo valmiiksi suhteellisen epäaktiivisia eli kyseisiä hashtageja käyttäen tuotetaan ja niiden perusteella haetaan suhteellisen vähän sisältöä. Kokeile rohkeasti, millaisia tuloksia saat erilaisilla hashtag-strategioilla ja noudata sitä tapaa, joka tuo itsellesi parhaita tuloksia.

Myytti #3: Algoritmia pitää osata huijata jotta saa näkyvyyttä

Kolmas mieleen tuleva myytti on se, että algoritmi pitäisi jollain tapaa ”voittaa”. Instagramin algoritmi ei yritä kiusallaan piilottaa kenenkään sisältöjä. Päin vastoin, sen tehtävä on näyttää meille mahdollisimman mieluista ja laadukasta sisältöä, jotta viihtyisimme alustan parissa pidempään. Mitä useammin ja pidempään vietämme aikaa Instagramissa, sen enemmän Instagram voi näyttää meille mainoksia, jotka tuottavat sille tuloja. Kun tuotat laadukasta, kohdeyleisöäsi kiinnostavaa sisältöä, haluaa algoritmi nimenomaan näyttää sitä mahdollisimman monelle kyseisestä aiheesta kiinnostuneelle, jotta nämä käyttäjät jäisivät sisältöjesi vuoksi Instagramiin viettämään aikaa. Suhtaudu algoritmiin mieluummin apulaisenasi kuin vastustajanasi, niin Instagram-tekeminen muuttuu huomattavasti miellyttävämmäksi ja vähemmän stressaavaksi.

Myytti #4: Joka kuvaan pitää laittaa yrityksen oma hashtag

Neljäntenä myyttinä olen kuullut sanottavan, että yrittäjällä kannattaa olla oma hashtag. Se, pitääkö tämä paikkansa, riippuu todella paljon yrityksestä. Jos kyseessä on esimerkiksi fyysisiä tuotteita myyvä yritys, jonka ihanneasiakas viettää paljon aikaa Instagramissa tuottaen sinne itsekin sisältöä, niin voi hyvinkin olla kannattavaa lanseerata oma hashtag. Tällöin hashtagia käyttämällä asiakkaat voivat jakaa omaa sisältöään yrityksen tuotteisiin liittyen ja yrityksen on helppo seurata saamiaan mainintoja tai hyödyntää asiakkaiden tuottamaa sisältöä omassa markkinoinnissaan (luvan kanssa). Suurimmalle osalle yrittäjistä oma hashtag on kuitenkin täysin turha, koska jos kukaan muu ei käytä kyseistä hashtagia, niin sitä ei todennäköisesti myöskään käytetä sisältöjen etsimiseen. Tällöin siitä ei ole hyötyä uusien silmäparien tavoittamisessa.

Mistä voi tietää mitkä IG-vinkit on totta ja mitkä myyttejä? Mistä myytin voi erottaa?
Aina tätä ei voikaan 100 % varmuudella tietää, sillä Instagramin algoritmien toiminta on Facebookin liikesalaisuus, jonka vuoksi monia asioita ei paljasteta ulospäin. Maalaisjärjellä pääsee kuitenkin yleensä jo pitkälle: jos joku vinkki kuulostaa mielestäsi tosi omituiselta, hämärältä tai epärealistiselta, niin se hyvin mahdollisesti on niin sanottu myytti.

Miten tietää mitä IG-vinkkejä kannattaa kuunnella? Sopiiko kaikki vinkit kaikille?
Kaikki vinkit eivät sovi kaikille. Vinkit kannattaa aina suodattaa kriittisen filtterin läpi: ketä vinkin antaja todennäköisesti sisällöllään pyrkii puhuttelemaan? Puhutteleeko hän esimerkiksi isoja vai pieniä yrityksiä? Vaikuttajia vai yrittäjiä? Kansainvälistä yleisöä vai esimerkiksi suomalaista?Seuraa vain Instagram-valmentajia, joista sinulla tulee intuitiivisestikin ”hyvä fiilis”. Jos pidät valmentajan tavasta tuottaa sisältöä, luoda suhdetta yleisöönsä ja jos hän vielä pystyy todentamaan tuloksiaan, niin voit yleensä hyvillä mielin seurata hänen vinkkejään. Jos taas jonkun valmentajan vinkit kuulostavat yhtään epämääräisiltä, niin niitä ei tarvitse noudattaa (olivat ne totta tai ei) – vaikka hänellä olisi kuinka paljon seuraajia tahansa.

Lisää Evestä

Mistä sut löytää somesta ja missä asioissa voit tarjota apua?
Minut löytää Instagramissa nimellä @eveliinavironen ja nettisivut www.eveliinavironen.com. Jos koet, että oma markkinointisi ajelehtii vailla suuntaa aiheuttaen lähinnä stressiä ja ahdistusta, niin ota yhteyttä ja mietitään yhdessä sulle sopiva tapa rakentaa bisnestäsi Instagramin avulla!

Voit katsoa keskustelumme Even kanssa myös videon muodossa Instagramista, klikkaa tästä!