Mitä välineitä tarvitset laadukkaiden somekuvien ottamiseen?


Kameran ostamiseen liittyy muutama fakta, jotka voivat kuulostaa todella yllättäviltä.

Ensiksi saatat yllättyä, kuinka hyviä kuvia voi saada millä vaan perus järjestelmäkameralla, kun osaa valokuvauksesta tietyt perusasiat. Vaikka puhelinten kameroiden laatu on kasvanut viime vuosina huimasti, ero järkkärillä otettuun kuvaan on silti valtava, eikä somekuvia kannatakaan ottaa pelkästään puhelimella. Jos haluat viedä somekuvasi uudelle tasolle ja ottaa itse laadukkaita kuvia, melkein mikä tahansa järkkäri riittää, että pääset alkuun.

Toinen yllättävä asia liittyy siihen, miten halvalla nykyään saa ostettua kameran. Kamerat mitä suosittelemme pienyrittäjille maksavat joitain satasia, kaikki alle 1000€. Lisäksi suosittelemme ostamaan kameran ja objektiivit käytettynä jos vain mahdollista. Olemme myös itse koko 10 vuoden valokuvaajauran aikana ostaneet melkein kaikki välineet käytettyinä ja siitä on erittäin hyviä kokemuksia. Et siis tarvitse tuhansien eurojen alkusijoitusta, vaan voit saada uuden laadukkaan kameran ja objektiivin yhteensä käytettynä alkaen jopa 150€.

Ajatus kalliiden välineiden tarpeesta estää monia aloittamasta valokuvausta ylipäätään ja sekös tulee kalliiksi, kun somemarkkinointi junnaa paikoillaan, koska kunnon kuvia tulee kunnolla “sitten joskus”.

Tarvitset vain 3 asiaa

Mitä välineitä konkreettisesti sitten tarvitaan, että voit ottaa itse laadukkaita somekuvia kameralla? Tarvitset käytännössä nämä kolme asiaa:

  1. Järjestelmäkamera
  2. Objektiivi
  3. Muistikortti

Jos nämä on sinulle ostaa käytettynä, kameran ja objektiivin voit saada yhteensä jo 150-300€:lla. Muistikortti kannattaa taas ostaa uutena esim. täältä ja se maksaa parikymppiä. Jos budjettia on enemmän, kannattaa käyttää enemmän rahaa objektiiviin kuin kameraan. Nykyään kameroiden laatu on jo niin hyvä, että eroa ei juuri huomaa kalliin ja peruskameran välillä. Mutta kun testaat vierekkäin perus objektiivia ja vähän kalliimpaa, niin ero on ihan yö ja päivä! Vanhasta ja halvasta kamerasta voi saada aivan kuin uuden laitteen, kun siihen laittaa kiinni hyvän objektiivin.

Jos kamerassasi on joko Wi-Fi tai Bluetooth, voit siirtää kuvat suoraan puhelimeesi kamerasta, etkä tarvitse edes tietokonetta tähän väliin. Tarkista googlesta onko kamerassasi näitä ominaisuuksia jo ennen ostoa, jos tämä ominaisuus on sinulle tärkeä. Mikä tahansa älypuhelin siis riittää ja voit tehdä kuvanmuokkauksen suoraan puhelimessa (suosittelemme Lightroom Mobile -sovellusta).

Mistä me lähdimme liikkeelle?

Me olemme elävät esimerkit siitä, että hyvien kuvien ottamiseen ei tarvita hienoja ja kalliita välineitä. Me haaveilimme ammattikuvaajan urasta ja mistä lähdimme liikkeelle?

Viivi:
Ensimmäinen kamerani oli Canon Powershot -pokkari. Kun sain ensimmäinen järjestelmäkameran myöhemmin, se oli super iso juttu mulle. Se oli Canon EOS 50D.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Susanna:
Kuvasin ensin perheen Canon Ixus -pokkarilla, mihin ei saanut vaihdettua edes objektiivia. Ensimmäinen järjestelmäkamera (mihin saa objektiivin vaihdettua) oli itse asiassa filmikamera, jonka meidän iskä oli ostanut äidille kihlajaislahjaksi 70-luvulla. Se oli Olympus OM-10 ja se on edelleen toiminnassa. Ensimmäinen digijärkkärini oli Canon 1500D, joka oli mielestäni ihan super siisti silloin, vaikka se oli jo aikanaan yksi edullisimmista Canonin järkkäreistä.

Tällä hetkellä me molemmat kuvaamme samoilla rungoilla, Canon 5D Mark III:lla. Viivin kamera on ollut hänellä käytössä vuodesta 2015 asti. Susanna on ostanut oman kameransa vuonna 2014. Tänä kesänä tosin ostimme myös yhteiseksi ensimmäisen kameran koskaan uutena: Canonin R6.

Kumpikaan emme ostaneet mitään super hyvää kameraa alkuun, vaan kuvasimme sillä mikä meillä oli käytössä. Muista siis: perus kamera riittää. Aloita sillä mitä sulla on.

Kaksi vaihtoehtoa

Jos olet lykännyt kameran ostoa tai opettelua tähän asti, niin anna tämän olla merkki ottaa homma vihdoin haltuun! Käytännössä on kaksi vaihtoehtoa, mistä lähteä liikkeelle:

  1. Jos sinulla on mikä tahansa kamera, kaiva se kaapista, pyyhi pölyt ja tsekkaa meidän IG-live -arkisto, missä on kameran tärkeimmistä asetuksista kädestä pitäen -opastusta.
  2. Jos sinulla ei ole kameraa ja haluaisit ostaa ensimmäisen kamerasi, lähetä meille viesti Instagramissa ja autamme sinua henk. koht. löytämään juuri sun tarpeisiin ja budjettiin sopivan mallin.