Miten tehdä somea aitona, omana itsenään?

Tämä on ensimmäinen osa blogimme uutta sarjaa, jonka nimi on Insproivat yrittäjät. Tässä sarjassa haastattelemme sellaisia pienyrittäjiä, joiden työ ja tapa tehdä työtä inspiroi meitä (ja toivottavasti myös sinua!)

Tänään vuorossa on Taru Salokangas, joka tekee Squarespace-alustalle verkkosivuja ja tarjoaa myös markkinoinnin konsultointia pienyrittäjille.

Meitä on inspiroinut jo pitkään Tarun aito tyyli olla esillä Instagramissa omalla persoonallaan. Hän erottuu joukosta sillä, että on rennosti oma itsensä somessa, eikä hän yritä olla somessa mitään muuta kuin hän on.

Keskustelimme Tarun kanssa myös tästä aiheesta Instagram-liven muodossa. Klikkaa tästä ja katso koko keskustelu.

Tutustutaan Taruun

Kuka olet ja mitä yrityksesi tekee?
Olen Taru Salokangas, pitkän linjan markkinointimuikkeli ja nykyään myös yrittäjä. Suunnittelen ja tuotan Squarespace verkkosivuja markkinointitarkoituksiin pienille yrityksille sekä koulutan ja konsultoin markkinointia sekä Squarespacen käyttöä. 

Lempi tv-sarja?
Katselen telkkaria satunnaisesti. Tällä hetkellä lemppari lienee Netflixin The World’s Most Amazing Vacation Rentals. Näihin voisin aina palata: Downton Abbey, Frendit, How I Met Your Mother, Suits ja Virgin River. 

Lempi herkkusi?
Suklaa missä on seassa jotain suolaista ja erilaiset juustot (mitä voimakkaampi haju, sitä parempi). 

Mitä kirjaa luet tällä hetkellä?
Kuuntelen äänikirjoja. Sain juuri kuunneltua Satu Rämön Talo Maailman Reunalla. 

Mitä unelmia sinulla on yrityksellesi?
Luoda menestyvä ja kannattava bisnes, joka mahdollistaa omannäköisen arjen elämisen ja pienyritysten auttamisen. Seuraava unelma-etappi on julkaista oma läppäritarramallisto.

Mitä tykkäät tehdä vapaa-aikana?
Rakastan retkeillä ja seikkailla perheeni kanssa. Kaliforniassa asuessa käytiin rannoilla, aavikoilla, traileilla ja metsästettiin cooleja seinämaalauksia. Nyt Suomessa käydään veneilemässä, metsissä ja mökillä. Olemme ostaneet retkiauton, joten tulevaisuudessa reissataan varmasti sillä. Kavereiden kanssa parasta on lautapelien pelaaminen viinilasillisen (ja niiden juustojen) ääressä. Itsekseni kutominen on ihanaa tasapainoa kaikelle arjen kiireelle. 

Omana itsenään oleminen somessa

Mitä somessa esiin tuleminen omana itsenään tarkoittaa sinulle?
Se tarkoittaa sitä, että on ylipäätään näkyvillä somessa omilla kasvoillaan ja omalla tarinallaan/viestillään. Se ei tarkoita, että pitää jakaa henkilökohtaisia asioita (jotka eivät liity työhön), tykittää somessa selfieitä tai puhua jollain tietyllä tyylillä. Vaan se tarkoittaa, että kertoo yrityksen asioihin liittyvissä asioissa luontevasti omana itsenään niistä asioista mitkä tuntuvat itselle luontaisilta siihen asiaan liittyen millä olet somessa liikenteessä. 

Mitä eri hyötyjä yrittäjälle on siitä, että hän tuo esiin itsensä omana persoonanaan ja näyttää kasvonsa?
Omien kasvojen näyttäminen ja henkilön esilläolo tekee yrityksestä helpommin lähestyttävän. Yritykseen on helpompi luottaa kun tajutaan, että siellä on taustalla oikea ihminen. Inhimillisyys aspekti, asioiden taustat ja tarinat myös kiinnostavat monesti ihmisiä. 

Eroaako oma “somepersoonasi” siitä normielämän Tarusta jotenkin?
Ei oikeastaan. Mä olen samanlainen kaikkialla, mutta työsomessa puhumani aiheet liittyvät pääasiassa mun työhön. 

Mitä eri tunteita haluat herättää seuraajissasi? Kuvaile 3 sanalla.
Innostuneisuus, armollisuus ja onnistumisen tunteet.

Oppimisprosessi aidon somen tekemiseen

Miten oppia tuomaan itsensä esiin jos inhoaa olla huomion keskipisteenä?
En itsekään pidä erityisesti huomion keskipisteenä olemisesta. Asiaa kannattaa ajatella niin, että sinä et nimenomaan olekaan huomion keskipisteenä vaan pääroolissa on se sinun viestisi ja sanomasi. Sinulla on hyvin todennäköisesti syy miksi teet mitä teet tai miksi autat ketä autat tai miksi myyt mitä myyt. Kun yrityksen takana olevat henkilöt astuvat esiin, he käytännössä tuovat sen sanomansa esiin. 

Jos haluaa tuoda lisäarvoa yrityksen markkinointiin kertomalla omista palveluistaan tai tuotteistaan omilla kasvoillaan, siihen voi opetella ihan harjoituksen kautta. Isoin kynnys yleensä on se aloittamainen ja se mindsetin muuttaminen, että sinä et tee itsestäsi huomion keskipistettä puhumalla yrityksen asioista aika ajoin vaan tuot inhimillisen lähestysmisaspektin sekä potentiaalisille asiakkaillesi syventävän kokemuksen. 

Mitä tehdä jos omien kasvojen ja persoonan tuominen someen tuntuu feikiltä ja tyhmältä ja oudolta?
Omien kasvojen tuominen esiin yrityksen nimissä voi todellakin tuntua oudolta. Harvalle se tuntuu todella luontevalta. Kaikilla meillä on omat epävarmuutemme, jotka voivat herkästi tällaisessa tilanteessa nousta esille. Tässäkin asiaa kannattaa ajatella eri näkökulmista. Voit tehdä tämän pikaharjoituksen: Jos olisi joku toimialasi ihana tilaisuus minne menisit, miten esiintyisit siellä? Menisitkö sinne omana itsenäsi paikalle? Jos vastasit kyllä, olet melko varmasti valmis olemaan samalla tasolla esillä myös somessa. Somea ei kannata ajatella jonain erillisenä isona möykkynä – se on osa ihan tätä meidän yritysten arkielämää mitä eletään livenäkin. 

Mitä asioita oot oppinut ja oivaltanut, kun olet tuonut enemmän omaa persoonaa someen?
Olen oppinut somessa esillä olemalla paljonkin. Isoin asia mitä olen oivaltanut on, että monia kiinnostaa se mitä mitä minulla on sanottavana ja mitä tiedän. Ja että sama pätee kaikkiin muihinkin. Kun puhut sinulle oikealle kohdeyleisölle, he haluavat kuulla mitä sinulla on sanottavana aiheestasi. 

Olen myös oppinut hyväksymään itseni sellaisena kuin olen (ulkonäöllisesti), koska olen nähnyt itseäni enemmän ja pakon edessä tavallaan joutunut hyväksymään, että tällainen mä nyt olen enkä muuksi muutu ja se on just hyvä. Kaikki lähti rullaamaan siitä kun ekan kerran uskaltauduin ottamaan ammattikuvaajalla itsestäni yritystä varten kuvia. 

Mistä tietää onko oikeilla jäljillä vai ihan metsässä kun alkaa tuoda itseä enemmän esiin somessa?
Jos somessa esillä oleminen tuntuu aivan kamalalta ja koet, että et pysty olemaan oma itsesi, silloin kannattaa hidastaa tai pakittaa hieman. Ylipäätään on hyvä muistaa, että esillä oleminen ei ole mitenkään pakollista ja sinun on hyvä tunnistaa omat rajasi. Mutta jos haluaa avata oman persoonan esiintuomisen hyödyt, ei kannata pienten estojen tai pelkojen seistä sen tiellä. 

Jos lähtee kokeilemaan esillä olemista, ei kannata lannistua jos se ei heti tuota haluttua tulosta – esimerkiksi paljon kommentteja ja keskustelua. Ihmisillä kestää joskus aikaa tottua ja ymmärtää kuka olet ja mistä tupsahdit jos aloitat ihan tyhjästä. Esillä olemisen hyödyt yleensä tipahtelevat pikkuhiljaa pidempijaksoisen työn tuloksena. 

Lisää Tarusta

Missä somekanavissa sinua voi seurata ja mitä palveluja tarjoat?
Mut löytää Instagramista @tarusalokangas ja verkkosivut löytyvät www.tarusalokangas.com. Suunnittelen ja tuotan Squarespace verkkosivuja ja koulutan/mentoroin markkinointi- sekä verkkosivuasioissa. 

PS. Jos haluat katsoa keskustelumma aiheesta Instagram-liven muodossa, klikkaa tästä!