Ilmainen koulutus somekuvien ottamisesta pienyrittäjille 8.5.

Näin käsittelet kuukauden somekuvat tunnissa

Nainen lepää sohvalla ja muokkaa puhelimellaan kuvaa Lightroom sovelluksella.

Me puhutaan usein siitä, miten somessa säännöllisyys on tärkeämpää kuin täydellisyys – ja se pätee myös somekuvien viimeistelyyn kuvankäsittelyohjelmassa. Älä siis suotta jää hiomaan kuvia pitkäksi aikaa! Kuten kuvien ottaminen, myös viimeistely kannattaa tehdä kerralla isolle määrälle kuvia, jolloin säästyy aikaa ja sen jälkeen sulla on paljon valmiita kuvia odottamassa postaamista. 

Me suositellaan, että käsittelet kuvat Adobe Lightroomin ilmaisella mobiilisovelluksella. Vaikka se onkin muihin kuvankäsittelyohjelmiin verrattuna kevyt, on siinäkin asetuksia pilvin pimein. Tässä artikkelissa me käymme läpi vain muutaman tärkeimmän asetuksen, joilla saat viimeisteltyä somekuvasi kuvauspäivän päätteeksi. 

Ennen kuin aloitat, siirrä tarvittavat kuvat puhelimeen, jossa on Adobe Lightroom asennettuna. 

1. Siirrä kuvat puhelimesta Lightroomiin

Avaa Lightroom-sovellus, klikkaa Library ja lisää kuvia kamerarullastasi. Valitse haluamasi kuvat ja klikkaa Add. Avaa yksi kuvista, all photos kansion kautta.

Kuvassa näytetään, miten Lightroom sovellukseen lisätään uusi kuva ja mihin se siirtyy sovelluksessa.

2. Kuvan rajaaminen (crop)

Järjestelmäkameran ja Instagramin kuvasuhteet ovat hiukan erilaisia, joten kun postaat kuvia IG:n, kannattaa kuvasuhde muuttaa sovellukseen sopivaksi (Instagramin pystykuvan kuvasuhde on 4×5). 

Crop -> Custom -> valitse haluttu koko ja hyväksy oikeasta yläkulmasta. 

3. Presetit ja niiden käyttö 

Preseteillä tarkoitetaan valmiiksi tallennettuja asetuksia, jotka voi lisätä yhdellä klikkauksella – se on siis eräänlainen filtteri. Lightroomissa on valmiina ilmaisia presettejä, joita voit testailla: ehkä jokin niistä on valmiiksi sellainen, mikä toimii sun kuvaustyylillesi. Samaan lopputulokseen pääsee myös muuttamalla asetuksia yksitellen, joten presetien käyttö on vain jotain, joka nopeuttaa sun työtäsi.

4. Tärkeimmät valikot 1: Light

Presetien sijaan tai lisäksi voit säätää asetuksia myös muissa valikoissa. Yksi tärkeimmistä on Light-valikko.

Ylin säätö, eli Exposure tarkoittaa kuvan valotusta, jota voidaan hiukan korjata. 

Contrast – kontrastia lisäämällä tummat kohdat tummenevat ja kirkkaat kirkastuvat, ja päinvastoin. 

Highlights ja shadows tarkoittavat kuvan vaaleita kohtia tai varjoja, ja näillä säädöillä esimerkiksi korostaa kirkkaita kohtia tai pehmentää varjoja. 

5. Tärkeimmät valikot 2: Color

Color-valikko on tärkein valikko, koska täällä luodaan se tietty, haluttu fiilis korostamalla värejä.

Temp-säädöllä voidaan muuttaa kuvan valkotasapainoa, eli jos valo oli turhan kylmä kuvaa ottaessa, voit lisätä vähän lämpöä jälkikäteen. 

Saturation-tarkoittaa kuvan värikylläisyyttä – sitä voi halutessaan lisätä tai vähentää, ja jos sen säätää nollaan, kuvasta tulee mustavalkoinen. 

Erityisen hieno ominaisuus Lightroomissa on yksittäisten värien säätö, johon pääsee oikealla olevasta Mix-napista. Sen takana voit valita yksittäisen värin ja muuttaa sen sävyä (hue), kylläisyyttä (saturation) tai kirkkautta (luminance). Erityisesti keltaisen värin säätäminen tuo kuvaan tosi paljon raikkautta, koska esimerkiksi sisävaloista aiheutuva kellertävä sävy tuo helposti vähän tunkkaista sävymaailmaa kuvaan.

Jos kuvassa on ihmisiä, käsittelyn aikana kannattaa katsoa erityisesti ihoa, ja tavoitella luonnollista ihon sävyä. 

6. Tallenna asetuksesi presetiksi

Kun olet tyytyväinen muokkauksiisi, voit halutessasi tallentaa asetuksesi omaksi presetiksi oikeasta yläkulmasta -> Create preset. Tällöin voit ottaa seuraaviin kuviin samat asetukset, ja säästää aikaa. 

7. Siirrä kuvat pois Lightroomista

Sovellus ei muokkaa alkuperäistä kuvaa, vaan muokkaukset tapahtuvat Lightroomin sisällä. Kun olet tyytyväinen lopputulokseen, kuva tulee vielä siirtää pois Lightroomista.

Klikkaa Share-symbolia, valitse Export to Camera Roll. 

haluatko saada sun kuvista yhtenäiset ja yrityksesi näköiset?

Hei, vielä ennen kuin lähdet

Ota meidän vinkit käyttöön ja vie kuvaustyylisi seuraavalle tasolle!

Klikkaa alta 💛