Ilmainen koulutus somekuvauksesta pienyrittäjille

Minkä fiiliksen haluat herättää asiakkaassasi? Näin määrität kuvaustyylin

Haluatko oppia erottumaan somesyötteiden virrasta kuvien avulla ja luomaan haluamasi tunnelman ja fiiliksen kuviisi? Vastaus yhtenäiseen ja erottuvaan verkkoviestintään on oman kuvaustyylin löytämisessä. Vahva kuvaustyyli on aivan ytimessä siinä, minkälaisen ensivaikutelman annat yrityksestäsi ja palveluistasi somessa. Kuvaustyylin luomiseen kannattaa käyttää aikaa, koska vahvalla tyylillä kuvasi erottuvat joukosta ja ne pysäyttävät somessa juuri ne asiakkaat, keitä tavoittelet.

Kenelle puhut kuviesi kautta, ja mitä tunteita haluat yleisössäsi herättää?

Voi olla houkutus valita oma kuvaustyyli tämän hetken kuvamuokkauksen trendien mukaan tai sellaiseksi, mistä itse tykkää. Kuitenkin kuten kaikessa muussakin yritykseesi liittyvissä päätöksissä, myös tässä lähdetään liikkeelle yrityksesi kohderyhmästä ja ihanneasiakkaasta. Kuvaustyyli määräytyy ihanneasiakkaasi mukaan, ja se luo perustan muihin valintoihin joista kuvaustyylisi koostuu.

Ennen kuvaustyylin määrittelyä on siis tiivistettävä brändisi ydinviesti:

  • Ketä tavoittelet somekuvillasi, eli kuka on ihanneasiakkaasi?
  • Minkä ongelman kanssa hän kamppailee?
  • Miten yrityksesi auttaa häntä?
  • Mitä muita yrityksiä hän seuraa ja kokee omakseen?
  • Minkä tunteen haluat saada aikaan hänessä?

Kysymyksistä viimeinen on tärkein: minkä tunteen haluat saada aikaan asiakkaassasi?

Lähde ensimmäisenä miettimään, mitä tunteita toivot asiakkaallasi olevan, kun hän on ostanut palvelusi tai tuotteesi. Onko se helpotus, energisyys vai itsevarmuus? Haluatko asiakkaasi olevan inspiroitunut, innostunut vai onko päällimmäisenä tunne siitä, että hän on oivaltanut jotain uutta?

1. harjoitus: määritä tunne, jonka palvelusi tai tuotteesi saa asiakkaassasi heräämään

Annamme seuraavaksi sinulle käytännön harjoituksen, jonka opetamme myös meidän The Kuvauskurssillamme. Voit tehdä harjoituksen vaikka heti.

Aloita kirjoittamalla lista sanoista, jotka kuvaavat sitä tunnetilaa, jonka toivot asiakkaasi kokevan palvelusi tai tuotteesi käytön jälkeen. Kirjoita listalle vapaasti paljon eri sanoja brainstormaus-tyyliin, mutta älä vielä arvioi tai suodata sanoja tiukasti. Lopuksi lue kaikki sanat läpi ja valitse listalta kolme sanaa, jotka kuvaavat parhaiten tunnetta, jonka haluat luoda asiakkaallesi.

Nämä ovat ne kolme sanaa, jotka tulevat ohjaamaan kuvaustyylisi rakentumista.

Tämän tunnepohjan luominen on ensimmäinen askel kuvaustyylin määrittittämisessä. Vasta sen jälkeen edetään siihen, miten yrityksesi viestin ja arvot muutetaan visuaaliseksi juuri sinun brändille sopivalla tavalla.

kuvaustyyli - tunnesanat

2. harjoitus: kuvita tunne ja kerää se tunnelmatauluksi

Kun sinulla on kolme sanaa valittuna, ala kerätä Pinterestiin taulua, johon etsit mitä tahansa kuvia, jotka herättävät sitä tunnemaailmaa, mitä valitsemasi sanat kuvastavat. Kuvien ei tarvitse liittyä alaasi, tuotteeseesi tai palveluihisi, vaan pinnaamasi kuvat voivat olla ihan mitä vain.

Alla on kolme esimerkkiä siitä, miltä taulu voi näyttää. Ensimmäinen on Creator Akatemian oma taulu, jonka teimme 2019 hahmotellessamme brändimme pohjaa ensimmäistä kertaa. Silloinkin aloitimme tästä harjoituksesta.

Kuten alta huomaa, näissä kaikissa kolmessa tauluissa on hyvin erilainen tunnelma, ja ne viestivät täysin erilaisia asioita. Tässä näkee kuvaustyylin voiman, sillä jo nopealla vilkaisulla kuviin saa tietynlaisen fiiliksen. Jos nämä olisivat kolmen eri yrityksen somefeedistä otettuja kuvia, voisi hyvin nopeasti tehdä johtopäätökset, minkä tyylinen yritys on kyseessä ja puhutteleeko se juuri minua.

kuvaustyyli tunnelmataulu 1
kuvaustyyli tunnelmataulu 2
kuvaustyyli tunnelmataulu 3

Jotta viesti menee perille nopeasti ja selkeänä, on hyvin tärkeää, että kuvat ovat yhtenäisiä keskenään. Selkeä kuvaustyyli erottaa sinut joukosta somessa ja kertoo katsojalle heti, onko palvelusi tai tuotteesi hänen tyylinen vai ei. Vahva kuvaustyyli siis myös karkottaa luonnollisesti pois ne asiakkaat, jotka eivät ole yhtään sinun tyylisiä ja taas houkuttelee magneetin tavoin niitä asiakkaita, johon se iskee täysillä.

Yksittäistä kuvaa ei kannata somessa jäädä hiomaan liikaa, vaan täydellisyyttä paljon tärkeämpää on yhtenäinen kuvaustyyli, joka jatkuu selkeänä ja johdonmukaisena.

+ 3. Siirrä kuvaustyylisi käytäntöön

Yllä kuvattujen kahden harjoituksen avulla olet saanut jo vähän vihiä siitä, minkälainen oma kuvaustyylisi voisi olla. Kun tiedät, millaisia kuvia haluat ottaa, seuraava vaihe on opetella ottamaan tällaisia kuvia käytännössä. Mitä asetuksia kamerassa pitää säätää, jotta kuvista tulee sellaisia kuin tunnelmataulussasi? Tai miten muokkaat ottamasi kuvat siten, että saat luotua haluamasi fiiliksen?

Me tiedämme miten turhauttavaa on käyttää kameraa, kun kuvista ei tule sellaista miltä ne näyttää omassa päässä – mutta voit aloittaa vaikka lukemalla, mitkä ovat ne kaksi kamera-asetusta, joiden opettelulla pääset hyvään alkuun.

haluatko saada sun kuvista yhtenäiset ja yrityksesi näköiset?

Hei, vielä ennen kuin lähdet

Ota meidän vinkit käyttöön ja vie kuvaustyylisi seuraavalle tasolle!

Klikkaa alta 💛