Kun sä mietit kuvien ottamista itsestäsi yrityksen someen, sulle tulee luultavasti ekana mieleen selfie – sellainen yläviistosta otettu, missä katsotaan kameraan ja hymyillään. Siinä ei ole mitään vikaan ja niitäkin tarvitaan, mutta kuvat sinusta voi olla tosi monenlaisia muitakin.
😁 Kuva, jossa katsot suoraan kameraan, mutta sun ilme voi kuvastaa sitä samaa tunnetta, jonka haluat herättää asiakkaassasi.
🙂 Itselaukaisimella otettu kasvokuva.
👩💻 Kuva, missä teet töitä tietokoneella tai puhelimella, etkä ole huomaavinaankaan kameraa.
💇♀️ Behind the Scenes -kuva, jossa teet sitä, mitä parhaiten osaat: jos olet kampaaja, kuvaa itsesi laittamassa omia hiuksiasi tai jos olet sisustussuunnittelija, päästä asiakkaasi näkemään sinut työn touhussa.
👩🎨 Tilannekuva, jossa palvelet asiakasta vaikka tiskin takana tai myymälässä – asiakkaan ei tarvitse olla oikea, vaan voit pyytää kaveria esittämään asiakkaan roolia.
🤹♂️ Kollegan ottama kuva sinusta tavallisen työpäivän aikana ilman sen suurempia valmisteluja.
🌄 Maisemakuva, missä sinä näyt vain pienenä osana kokonaisuutta
Ottamalla erityyppisiä kuvia itsestäsi erotut helposti somen kuvavirrasta, jossa samankaltaiset kuvat seuraavat toisiaan. Mutta miten kuvia saa otettua itsestä, jos kollegaa tai muuta kuvausapulaista ei ole saatavilla?
1. Itselaukaisin / ajastus
Itselaukaisinta käytettäessä kamera laitetaan jalustalle tai vaikka kirjapinon päälle sopivalle korkeudelle, ja käännetään kameran kytkin asentoon, jossa kuva otetaan esimerkiksi 10 sekunnin kuluttua napin painamisesta. Tuon viiveen aikana ehdit asettautua kameran eteen sopivaan kohtaan.
Itselaukaisimen käytössä hankalinta on saada kamera tarkentamaan oikeaan kohtaan. Siinä saattaa auttaa, jos käytät manuaalitarkennusta automaattitarkennuksen sijaan. Lisäksi voit laittaa jonkin esineen (tuolin, pehmolelun, you name it) siihen paikkaan, mihin kuvassa aiot asettua, ja tarkennat esineeseen.
Tämä saattaa tuntua hankalalta tai työläältä, mutta näin mekin ollaan otettu tosi paljon omakuvia. Itselaukaisimen hyvä puoli on ilman muuta se, että tämä ominaisuus löytyy lähes kaikista kameroista.

2. Kaukosäädin
On myös olemassa fyysisiä kaukosäätimiä, jotka toimivat infrapunalla tai bluetoothilla. Kaukosäätimellä voit ottaa kuvan tai useita ilman, että sun tarvii juosta kameran luo kuvien välillä. Kaikissa vanhemmissa kameroissa ei välttämättä ole mahdollista käyttää kaukosäädintä, mutta uudempiin kameroihin löytyy sopuhintaisia kaukosäätimiä eri merkeille Hähnelin Captureista.

3. Kamera yhdistettynä puhelimeen Bluetoothilla tai wifillä
Monet uudet kamerat voi yhdistää toisiin laitteisiin – kuten puhelimeen – bluetoothilla tai wifillä. Jos näin on, samalla ohjelmalla, jolla siirrät kuvia kamerasta puhelimeen, saattaa olla myös kauko-ohjaus -valinta, jolla näet kuvan esikatselun puhelimessa ja voit ottaa kuvan käyttäen puhelinta kaukosäätimenä.
Kaikissa näissä kolmessa vaihtoehdossa on hyödyksi, jos kameran saa asetettua jalustaan. Yksi hyvä vaihtoehto jalustaksi voisi olla Siruin Traveler, joka on verrattain kevyt ja edullinen.
Pienyrittäjä: haluatko ottaa parempia kuvia someen? Liity meidän uutiskirjelistalle, niin saat meiltä lisää kuvausvinkkejä suoraan sähköpostiisi!
