Sä olet ehkä jo ottanut jonkin verran kuvia järjestelmäkameralla, ja kenties vähän pettynyt siihen, että pelkkä parempi kamera ei ollutkaan ratkaisu: sun kuvat ovat hyviä, mutta niistä puuttuu edelleen se wow-efekti, mitä niihin kaipaisit.
Kun pari viikkoa sitten kirjoitimme blogissa kameran valinnasta, kerroimme että kuvien lopputulokseen objektiivilla suurempi vaikutus kuin itse kameralla. Kun ostat kameran, sen mukana tulee yleensä jokin zoom-objektiivi, jolla pääsee kyllä alkuun – mutta ero sillä ”ihan ookoo” -objektiivilla ja hyvällä objektiivilla otettujen kuvien välillä on mielettömän iso. Eli kun teet hankintoja, kannattaa käyttää vähemmän rahaa kameran runkoon ja panostaa enemmän objektiiviin.
Objektiivin valinta saattaa tuntua yhtä uuvuttavalta kuin kamerankin valinta: linssit vilisevät numeroita ja objektiivisanasto on asiaa tuntemattomalle tutkimaton ryteikkö. Jos olet vasta kuvaajaurasi alkutaipaleella, jokaista objektiivin ominaisuutta ei ole välttämätön ymmärtää – olennaisimmat objektivin ominaisuudet ovat polttoväli ja aukko, ja alla kerromme niistä vähän lisää.
Polttoväli
Ensimmäinen asia, mitä objektiivissa kannattaa katsoa, on polttoväli. Se on kerrottu millimetreinä, ja tyypillisiä polttovälin arvoja ovat esimerkiksi 17 mm, 25 mm tai 50 mm. Nämä ovat kiinteän polttovälin objektiivejä, eli niillä ei ole mahdollista zoomata. Näiden lisäksi on zoom-objektiiveja, joiden polttoväliä voi vaihtaa esimerkiksi välillä 14-42 mm. Viimeksi mainitun kaltainen tulee tyypillisesti kameran mukana.
Polttoväli kertoo, miten laaja kuvakulma on ja miten paljon se suurentaa kuvaa. Jos polttoväli on lyhyt, kuvakulma on laaja ja suurennusta ei tapahdu paljon. Pitkällä polttovälillä kuvakulma on kapeampi ja objektiivi suurentaa kohdetta enemmän. Eron näet alla olevista kuvista: nämä kolme kuvaa on otettu samasta kohteesta, samalla aukolla ja yhtä kaukaa, mutta eri polttovälin objektiiveilla. Polttovälit ovat järjestyksessä 35 mm (näistä lyhin polttoväli), 70 mm ja 200 m (näistä pisin polttoväli).



Aukko
Kaikissa objektiiveissa lukee sen maksimiaukko, mikä tarkoittaa, kuinka paljon valoa linssin läpi pääsee. Objektiivien yhteydessä puhutaan usein valovoimasta, joka tarkoittaa aukon suurinta mahdollista kokoa. Isompi aukko tarkoittaa sitä, että voit ottaa kuvia huonommassa valossa, ja isommalla aukolla on mahdollista saada kuvaan sumea tausta, mikä on usein hyvin toivottu ominaisuus kuvissa. Aukko on ilmaistu objektiivissa numerolla, esimerkiksi f/1.8. Lue lisää aukosta tässä jutussa.
Mistä objektiivista sitten kannattaisi aloittaa?
Me suosittelemme ensimmäiseksi kameraksi Olympus PEN-sarjan kameroita, ja niiden kaveriksi, ensimmäiseksi lisäobjektiiviksi käy mainiosti joko Olympuksen 17mm tai 25mm f/1.8, riippuen siitä, millaisia kohteita useimmiten kuvaat. Näistä 17mm:n objektiivi on kuvakulmaltaan laajempi, ja 25mm ottaa kuvat vähän lähempää.
Joskus voi käydä niinkin hyvä tuuri, että löydät käytettynä hyvän setin johon kuuluu sekä kameran runko, että joku näistä vähän paremmista objektiiveista. Käy lukemassa vinkit kameran ostamiseen käytettynä.

Tarvitsetko lisäjeesiä kameran tai objektiivin valinnassa? Me autetaan sua tosi mielellään – laita viestiä alla olevalla lomakkeella, ja jutellaan lisää. Tämä palvelu on sulle maksuton, eikä sido mihinkään.