Onko mahdotonta pitää lomaa yrittäjänä?

Yrittäjänä täytyy muistaa huolehtia omasta lomailusta. Sen sijaan, että tekisit töitä ilman lomia, koska koet sen olevan tehokasta, se voi olla juuri päin vastoin todella kuormittavaa. Säännölliset lomat ovat hyväksi henkiselle hyvinvoinnille, tuottavuudelle ja luovuudelle (entrepreneurshandbook.co).

“Joo ei mulla oo lomaa kato kun mä oon yrittäjä”
“Yrittäjä on aina töissä, mutta otan varmaan pari päivää jouluna iisimmin”
“Olishan se kiva jos vois olla lomalla mutta eipä mun töitä kukaan mun puolesta tee”

Olet ehkä kuullut näitä kommentteja. Mitä jos sanoisimme, että yrittäjällä voi olla kunnon lomat? Ja vielä palkalliset?
Oikeastaan palkallinen loma on järjestettävä, jotta työssä jaksaa.

Nyt kun joulu on lähestymässä, niin tässä on meidän vinkit loman pitämiseen.

1. Laita loma kalenteriin ajoissa

Nyt on erittäin hyvä aika suunnitella vuoden 2022 lomat ja rakentaa työkalenteri niiden ympärille. Tämä on muuten meidän järjestyksemme, kun suunnittelemme vuotta, kvartaalia tai kuukautta: lomat kalenteriin ensin ja sitten työt. Näin varmistamme, että jaksamme hyvin ja pidämme taukoa.

Päätä nyt siis, montako viikkoa haluat pitää lomaa vuonna 2022 ja karkeasti milloin. Vinkki: pidä joka kvartaalissa ainakin viikko putkeen lomaa, jotta saat etäisyyttä työhön ja voimia jatkaa. Mieti, mitkä juhlapyhät sinulle on tärkeää viettää perheen tai ystävien kanssa ja milloin sinulle on täysin ok olla töissä. Esim. me emme ota mitään töitä jouluksi, mutta vappu ei ole kummallekaan meistä niin tärkeä juhla, että se olisi pakko pitää vapaana.

2. Ole tilivelvollinen toiselle yrittäjälle

Loman pitäminen yrittäjänä ei ole kaikille helppoa, koska ulkopuolinen taho ei valvo sen toteutumista. Jos tiedät, että sinun on joskus vaikea vaihtaa vapaalle ja olla tekemättä töitä, pyydä jotain toista yrittäjää varmistamaan, että jäät lomalle. Tilivelvollisuus motivoi, koska se antaa sosiaalista painetta toteuttaa suunnitelmat.

Jos haluat tilivelvollisuuskaverin, laita meille viestiä ja voimme olla sinun lomakaverisi, joka tseppaa jäämään lomalle, kun sen aika on ja sanomaan ei kaikille työtarjouksille, jotka yrittävät syödä lomaasi.

3. Ajasta somepostaukset etukäteen

Voit olla loman ajan pois somesta ja pitää täysin somevapaata, mutta jos haluat pitää aktiivisuuden yllä somessa, voit myös ajastaa somepostaukset etukäteen. Suosittelemme tähän ilmaista työkalua Planolya. Sitä kautta voi ajastaa postaukset suoraan Instagramiin. Jos postaat myös Facebookiin, Fb:lla on siihen oma työkalu Creator Studio.

4. Laita lomavahti sähköpostiin

Ajasta sähköpostiisi automaattinen lomavahti, joka kertoo koska olet lomalla ja milloin sinut saa taas kiinni.

Jos sinulla on Googlen sähköposti, saat lomaviestin päälle näin:
1. Avaa Gmail
2. Klikkaa oikeasta yläreunasta asetukset -kuvaketta ja sen jälkeen “Näytä kaikki asetukset”
3. Selaa sivua alaspäin, n. viimeisenä on kohta “Lomaviesti”
4. Aseta lomaviesti käyttöön, haluamasi aika jolloin se on käytössä sekä mitä viestissä lukee
5. Tallenna asetukset.

Googlen tarkemmat ohjeet lomaviestin asettamiseen löydät täältä.

5. Palkkaa virtuaaliassistentti loman ajaksi

Me kokeilemme tänä vuonna ensimmäistä kertaa pitää lomaa samaan aikaan. Virtuaaliassistenttimme Alisa hoitaa yrityksemme töitä meidän ollessamme lomalla. Joulukuussa olemme pois 3 viikkoa, emmekä malta odottaa!

Virtuaaliassistentille voit jättää loman ajaksi kaikki tärkeimmät toiminnot ilman, että yrityksesi on kiinni lomasi ajan.

Löydät virtuaaliassistentteja esim. Virtuaaliassarin sivulta: www.virtuaaliassari.fi

6. Säästä lomarahaa

Yrittäjälle ei kukaan muu maksa lomarahaa kuin sinä itse. Maksaminen on kuitenkin todella helppoa, eikä vaadi kuin muutaman klikkauksen.

Laske siis ensin montako viikkoa haluat pitää lomaa vuodessa ja paljonko nostat palkkaa/viikko. Tästä saat tiedon, kuinka paljon lomarahaa säästät kuukaudessa varastoon. Alla on esimerkkilaskelma.

Ajatellaan, että päätät pitää vuonna 2022 vuodessa 5 viikkoa lomaa. Tässä esimerkissä maksat itsellesi palkkaa 3000€ kuukaudessa (suomalaisten mediaanipalkka vuonna, sanoo Tilastokeskus) eli 36000€ vuodessa. Se tekee 692,3€/viikko eli viidessä viikossa tarvitset lomarahaa yhteensä 3461,5€. Saat tämän kokoon, kun säästät joka kuukausi yrityksesi tililtä 288,46€ lomaraha-tilille.

Matikan tiivistys:
Kuukausipalkka: 3000/kk
Vuosipalkka: 3000 x 12 = 36 000
Viikkopalkka: 36 000 / 52 = 692,3
Lomarahan määrä: 5 x 692,3 = 3461,5
Säästä lomarahaa kuukaudessa: 288,46

Toiminimellä tämä on helppoa: ostat yksityisnostoina joka kuukausi yrityksesi tililtä 288,46€ omalle tilillesi, jonka olet varannut vain lomarahaa varten. Kun jäät lomalle, nostat palkkasi tältä tililtä.

Osakeyhtiöllä homma on melkein sama: maksat 288,46€ enemmän palkkaa kuussa (nettona) eli tässä esimerkissä 3288,46€ ja siirrät sitten palkasta saman lomarahan osuuden lomaraha-tilille. Kun jäät lomalle, nostat palkkasi tältä tililtä.

Liian usein kuullaan tarinoita siitä kuinka yrittäjät palavat puhki ja halutaan haastaa ajatusmallia siitä ettei yrittäjät voisi lomailla ja pitää huolta omasta hyvinvoinnista. Ota nämä vinkit talteen ja muista lomailla silloin tällöin! Mieli ja keho kiittää, kun pääsee välillä lepäämään.

Mitä mieltä olet yrittäjän lomasta? Aiotko pitää joululomaa? Jatketaan keskustelua Instagramissa!