Ilmainen koulutus somekuvien ottamisesta pienyrittäjille 12.6.

Riittääkö puhelin somekuvien ottamiseen?

Pienyrittäjillä on loputtomasti syitä olla opettelematta kameralla kuvaamista:

  • 📷 kameran valinta tuntuu vaikealta,
  • 😫 kuvaamisen opetteleminen loputtoman pitkältä projektilta
  • 🤔 ja ylipäätään hommassa tuntuu hankalalta päästä alkuun.

Tosi monet ottavat somekuvansa puhelimella, ja säkin olet saattanut miettiä, muuttuisiko mikään, vaikka vaihtaisit puhelimen kameraan.

Toisaalta me kuullaan yrittäjiltä usein kysymyksiä siitä, miten somessa voisi erottua omilla kuvillaan loputtomasta kuvavirrasta. Monet toivoisivat salaisuuden olevan jokin muu, mutta vastaus on täysin selvä: kun alat kuvata sun somekuvat puhelimen sijaan järjestelmäkameralla, viet saman tien kuvasi seuraavalle tasolle ja erotut joukosta kuvillasi.

Alle on listattu neljä syytä, miksi puhelin ei riitä laadukkaisiin somekuviin yrityksen tileille.

1. Olet automaattiasetusten armoilla

Jos kuvaat puhelimella, olet täysin automaattiasetusten armoilla. Puhelimen kamera arvaa oikeat asetukset lennossa, ja sinun roolisi on vain toivoa, että kuva näyttää halutunlaiselta. Vaikka joillain puhelimilla asetuksia onkin mahdollista vaihtaa, niin joka tapauksessa puhelimen kamera päättelee itse ne muut asetukset, joten kuvan lopputulos ei ole ole koskaan täysin sun päätettävissäsi. Automaattiasetusten suurin ongelma on se, että et oikeastaan tiedä, miksi joku kuva onnistui tai epäonnistui.

Kameran ratkaisu ongelmaan:

Järjestelmäkameran kanssa saat säädettyä kuvan juuri sellaiseksi kuin haluat. Vaikka kamerassa on paljon asioita mitä voisi säätää, perusasiat ovat hyvin yksinkertaiset ja vain muutaman napin takana. Alkuun pääset, kun osaat säätää valotusasetuksia ja valkotasapainoa.

2. Kuvanlaatu on hyvä vain erinomaisessa valossa

Myös puhelimen kameralla voi saada onnistuneita kuvia – mutta vain silloin, kun valo on optimaalinen ja sitä on riittävästi. Valon on oltava sopivan pehmeää, että kirkkaimmat kohdat eivät pala puhki, ja sen on tultava oikeasta suunnasta, koska puhelin ei usein osaa valottaa vastavaloon otettua kuvaa oikein. Jos tilassa on sekavaloa eli useamman väristä valoa, puhelinkuvaa ei saa edes muokkauksella luonnollisen sävyiseksi.

Kameran ratkaisu ongelmaan:

Kameralla voit kuvata lähes missä tahansa valossa. Valitsemalla objektiivin oikein voit kuvata lähes pimeässä ja saada silti hyviä kuvia. Koska voit itse säätää asetuksia, voit kuvata missä tahansa valaistuksessa, kuten vastavalossa, hämärässä, sekavalossa ja vaihtuvissa spottivaloissa.

3. Valkotasapaino ei aina pidä loppukuvassa paikkaansa

Yhtenäisen kuvaustyylin löytämisessä on ihan ytimessä se, että valkotasapaino on yhtenäinen kaikissa kuvissa. Puhelimella kuvatessa kuvien valkotasapaino vaihtelee kuvasta toiseen siten, että lopputulos on sekalaisen oloinen. Valkotasapainon vaihteluun puhelinkuvissa on jälleen kerran syynä se, että puhelin toimii automaattiasetuksilla.

Kameran ratkaisu ongelmaan:

Vaikka tilassasi olisi erilaisten valojen sekasoppaa, kamerassa voit hallita sävyjä säätämällä valkotasapainoa. Kun kuvaat aina samoilla valkotasapainon asetuksilla, kuvissasi on aina myös haluamasi sävyt ja sen myötä kuvistasi muodostuu yhtenäinen ja tunnistettava tyyli.

4. Kuvista puuttuu syvyys ja wow-efekti

Jos et kuvaa jossain todella upeassa paikassa, puhelimella otetuissa kuvissa puuttuu usein eräänlainen wow-efekti ja syvyys kuvista. Syvyydellä tarkoitamme kapeaa syväterävyysaluetta, eli että voit tarkentaa kuvassa tiettyyn paikkaan ja muu osa kuvasta on sumeaa.

Puhelimella kaikki kuvassa on suurin piirtein yhtä tarkkaa, ellet kuvaa muotokuvatilassa. Siinä voit jakaa kuvan etu- ja taka-alaan, mutta haasteena on jälleen se, että puhelimen kamera päättelee itse, missä kohtaa tarkan ja sumean alueen raja kulkee.

Kameran ratkaisu ongelmaan:

Kameran kanssa voit kohdentaa tarkennuksen mihin haluat todella tarkasti, ja tällä voit myös ohjata katsojan katsetta. Tarkennuksen kohdistaminen ja sumea tausta on yksi merkittävimmistä asioista, jotka vievät kuvasi seuraavalle tasolle ja erottautua joukosta – ja tämä on ihan eri tasolla silloin, kun sitä ei ole luotu digitaalisesti, kuten puhelimessa.

Täytyykö siis kaikki somekuvat ottaa kameralla?

Joskus paras kamera on se, mikä sinulla olemaan siinä hetkessä mukana. Spontaaneihin hetkiin sopii puhelin, koska se on kätevä, kevyt ja mukana, ja puhelimella otetut kuvat on mahdollista saada sopimaan samaan kuvasyötteeseen.

Mutta kun tarvitset laadukkaita kuvia, jotka oikeasti herättävät asiakkaasi mielenkiinnon ja myyvät, niin on aika viedä seuraavalle asteelle järjestelmäkameran avulla.

Haluatko henkilökohtaista apua sopivan kameramallin valitsemiseen?

Jätä yhteystietosi ja autamme sinua löytämään budjettiisi ja tarpeisiisi sopivan kameran:

haluatko saada sun kuvista yhtenäiset ja yrityksesi näköiset?

Hei, vielä ennen kuin lähdet

Ota meidän vinkit käyttöön ja vie kuvaustyylisi seuraavalle tasolle!

Klikkaa alta 💛