Pienyrittäjän päivät täyttyvät helposti kaikenlaisesta sälästä: sähköposteihin vastaamisesta, kirjanpidon kuittien etsimisestä, läppärin ohjelmistopäivityksistä. Ja lisäksi on vielä se varsinainen työ, mistä voi laskuttaa! Ei ole mikään ihme, että pikkutehtävien työllistämä yrittäjä uupuu jo pelkästä ajatuksesta, että sosiaalisessa mediassa olisi hyvä näyttäytyä – jos ei päivittäin, niin ainakin useamman kerran viikossa. Lisäksi kaikki tietävät, kuinka helppo Instagram-feedin selailuun, kommentteihin vastamiseen ja tykkäyksien kyttäilyyn on upottaa loputtomasti aikaa. Vaikka sitä aikaa ei ole!
Samaan aikaan on kuitenkin myönnettävä, että some on pienyrittäjälle mainio kanava tehdä työtään näkyväksi ja yrityksestään helpommin lähestyttävä. Miten siis hyödyntää sosiaalista mediaa ilman, että some syö kaiken ajan ja muuttuu yhdeksi raivostuttavaksi tehtäväksi to-do -listalla?
Somessa säännöllisyys on tärkeämpää kuin täydellisyys tai tiheä postaustahti.
Usein yrittäjät sortuvat liian kunnianhimoiseen somesuunnitteluun: aloitetaan suurella innolla ja postataan viisi kertaa viikossa – kunnes huomataan, että omassa arjessa on mahdotonta ylläpitää niin kovaa postaustahtia, ja lopulta tilin ylläpitäminen jää muiden tehtävien jalkoihin ensin viikoksi, sitten pariksi.
Somessa kuitenkin säännöllisyys on tärkeämpää kuin postaustahti. Valitse määrä, mihin uskot pääseväsi myös kiireisinä aikoina, ja pidä siitä kiinni. Sopiva postausmäärä voi olla jotain 1-5 viikkopostauksen välillä. On siis parempi päivittää tiliä säännöllisesti vaikka vain sen kerran viikossa, kuin innostua ja lannistua. Kun olet päättänyt itsellesi sopivan postausmäärän, voit helpottaa tavoitteeseen pääsyä näillä kolmella tavalla.

1. Helpota työtäsi ottamalla paljon somekuvia kerralla: järjestä The Kuvauspäivä
Me Creator Akatemiassa käytämme ja opetamme somekuvien ottamiseen menetelmää nimeltä The Kuvauspäivä. Se tarkoittaa sitä, että kerran kuukaudessa varataan yksi työpäivä (tai sen puolikas, tai vähintäänkin tunti tai pari), jonka aikana otetaan koko seuraavan kuukauden somekuvat. Se, että ottaa suuren määrän kuvia kerrallaan, helpottaa työtäsi monella tavalla:
- Säästät aikaa, kun aloittamisen vaiva ja loppusiivous täytyy tehdä vain kerran.
- Pääset helpommin kuvausflow’hun, kun tiedät, että tietty aika on varattu vain kuvaamiselle.
- Kuvista tulee yhtenäisiä, koska kaikissa kuvissa on samanlainen valo.
Valmistaudu The Kuvauspäivään miettimällä ja keräämällä tarvitsemasi rekvisiitta yhteen paikkaan, valitsemalla sopivaan fiilikseen vievä soittolista ja tsemppikaveri – pidä kuvauspäivä yhdessä jonkun toisen yrittäjän kanssa, tai pyydä häntä muuten vain olemaan mukana suunnittelussa ja toteutuksessa.

2. Luo yhtenäinen somefeed kuvaustyylillä ja brändivärisillä grafiikoilla
Canva on oiva, ilmainen apu silloin, kun graafinen suunnittelu ei ole sinun juttusi, mutta haluat luoda yhtenäisyyttä feediisi tai instagram-stooreihisi. Canvassa voit luoda pohjia toistuville grafiikoille ja kopioida kerran luodun tyylin uuteen postaukseen.


Yllä Canvalla tehtyjä Instagram Story -pohjia, joissa on käytetty brändin värejä ja joita käyttämällä saa helposti tarinoihin yhtenäisen, tunnistettavan ilmeen.
3. Ajasta postaukset etukäteen
Ajasta Instagram-postaukset etukäteen ilmaisella Planoly-sovelluksella viikoksi tai vaikka kuukaudeksi eteenpäin. Planoly auttaa sinua kahdellakin tavalla: ensiksi, voit sen avulla suunnitella feedistäsi tasapainoisen näköisen, koska näet tulevat postaukset siten, kun ne tulevat näkymään syötteessä julkaisun jälkeen. Toiseksi voit ajastaa postaukset kerralla pitkällekin ajalle ja kirjoittaa kuvatekstit koneella yhdellä istumalla. Ja näiden lisäksi voit myös tallentaa Planolyyn useimmin käyttämäsi hashtagit listoiksi, josta ne on helppo napata mukaan kuvatekstin loppuun.
Pienyrittäjälle somessa näkyminen on tärkeää, mutta se on harvalle se tärkein työtehtävä. Kun otat avuksesi nämä kaksi ilmaista työkalua ja raivaat kalenteristasi tilaa yhdelle kuvauspäivälle kuussa, huomaat vapauttavasi itsesi siitä jatkuvasta, stressaavasta ”pitäisi, mutta en ehdi” -tunteesta, ja voit välillä unohtaa somen päiviksi.
Lue myös: Minkä fiiliksen haluat herättää asiakkaassasi? Näin luot yhtenäisen kuvaustyylin.