Ilmainen koulutus somekuvien ottamisesta pienyrittäjille 8.5.

Valkotasapaino – kameran asetukset

Olet varmasti törmännyt ilmiöön, missä ottamasi kuvan sävyt eivät näytäkään yhtään siltä, millaisena näit tilanteen, kun otit kuvaa. Sisällä otetut kuvat voivat olla jotenkin keltaoransseja. Koko kuva saattaa olla oudon sinertävä. Tai ehkä kuvassa on olevan ihmisen iho näyttää omituisen väriseltä, tai valkoinen ei ainakaan ole yhtään valkoista.

Tämä johtuu siitä, millaisessa valossa kuva on otettu. Valo on hyvin lämmintä auringonnousun ja -laskun aikaan. Hämärän aikaan luonnonvalo on viileää ja taittuu siniseen. Kattolampuista tulee lämmintä valoa. Valoa voi myös tulla monesta eri lähteestä, jolloin puhutaan sekavalosta: ulkoa tuleva viileä luonnonvalo voi sekoittua lämpimään keinovaloon, ja lopputulos näyttää tunkkaiselta.

Sekavalossa otetut kuvat näyttävät helposti tunkkaisilta.

Mitä sitten voit tehdä, jos kuvan sävyt ovat selvästi pielessä? Vastaus löytyy valkotasapainosta (white balance). Valkotasapaino on manuaalikuvauksen lisäksi se toinen tärkeä asetus kamerassa, ja sen avulla autamme kameraa tulkitsemaan kuvaustilanteessa olevaa valon sävyä paremmin.

Kameroissa on automaattinen valkotasapaino (AWB), joka hyvin usein arvioi valon värin oikein – mutta koska tämä tapahtuu automatiikan ja digitaalisen tulkinnan kautta, joissain tilanteissa meidän täytyy kertoa kameralle, millaisessa valossa otamme kuvia. Tällöin kannattaa etsiä kameran valikosta valkotasapainon asetukset, ja valita sieltä asetus, joka vastaa vallitsevia olosuhteita: otatko kuvia loisteputkien alla (fluorescent) tai ehkä päivä on pilvinen (cloudy)?

Sama kohde kuvattuna samassa valossa mutta eri valkotasapainoasetuksilla.

Kun kameran valkotasapaino vastaa vallitsevaa valoa, kuvaan tulee neutraali valkotasapaino ja valkoinen näyttää valkoiselta.

Onko sulla ollut vaikeuksia saada oikeanlaiset sävyt kuviisi? Tule juttelemaan aiheesta Creator Akatemian Instagramiin, ja me autamme sua mielellämme!

haluatko saada sun kuvista yhtenäiset ja yrityksesi näköiset?

Hei, vielä ennen kuin lähdet

Ota meidän vinkit käyttöön ja vie kuvaustyylisi seuraavalle tasolle!

Klikkaa alta 💛