Ilmainen koulutus somekuvien ottamisesta pienyrittäjille 12.6.

Valokuvan sävyt: 3 vinkkiä, joilla saat joka kerta raikkaat sävyt kuviisi

Kuva Olympus Pen kamerasta

Säkin olet varmasti joskus ottanut kuvia, jotka eivät näytä yhtään siltä, miltä ympäristö kuvanottohetkellä näytti. Erityisesti silloin, kun kuvaat sisällä, valokuvan sävyt saattavat näyttää tunkkaisilta eivätkä vastaa todellisuutta.

Kerromme tässä jutussa kolme vinkkiä siihen, miten onnistut saamaan raikkaat ja hyvät sävyt kuviisi joka kerta.

1. Tunnista huoneen valot

Ensimmäinen askel hyviin sävyihin on tunnistaa huoneen kaikki valonlähteet, miettiä mistä eri suunnista valoa tulee, ja minkä väristä se on.

Kysy nämä kysymykset itseltäsi ennen kuvan ottoa:

 • Tuleeko tilaan luonnonvaloa vai ei?
 • Minkä väristä valoa eri valonlähteistä tulee?
 • Mitkä valoista on mahdollista sammuttaa tarvittaessa ja mitkä ei?

Avain moneen sävyongelmaan on tiedostaa, mistä valonlähteestä tulee minkäkin väristä valoa. Jos tilassa on ikkuna, siitä tulevan luonnonvalon sävy vaihtelee paljon riippuen kellonajasta. Auringonnousun ja -laskun aikaan valo on hyvin lämmintä, jopa oranssia, kun taas hämärän aikaan se on viileää ja taittuu siniseen. Neutraalein valo on auringon ollessa korkeimmillaan.

Tarkastele myös, miten ja mistä valon luomat varjot muodostuvat kuvaustilassasi. Joskus varjojen väri voi olla erilainen kuin muu alue kuvissa, ja siksi kuvan varjoissa on helpoin nähdä sävyerot. Muista myös varmistaa, ettet tuo epämääräisiä varjoja kuvaan sillä, että seisot suoraan kuvauskohteen ja valonlähteen välissä.

Kuva hyllyn päällä olevista tavaroista, tarkennus koristeoksissa, muut tavarat sumeampana taustalla.

2. Valitse valonlähde

Kun olet tarkastanut huoneen eri valonlähteet, valitse niistä vain yksi, jota käytät pääasiallisena valonlähteenä.

Yleisin syy sille, että emme saa kuviin luonnollisia sävyjä, on sekavalo. Sekavalo tarkoittaa sitä, että kuvaan tulee useamman kuin yhden väristä valoa, esimerkiksi sisällä oleva lämmin valo kattolampuista ja ulkoa ikkunasta tuleva viileän sävyinen valo.

Vältät sekavalon, kun sammutat tilasta kaikki muut valot (niin monen kuin vain voit) ja kuvaat vain yhden valonlähteen kanssa. Kun valonlähteesi kuvassa tuottaa vain yhden väristä valoa, oli se lämmin tai kylmä, kamera osaa lukea valkotasapainoa helpommin ja saat tasaiset sävyt kuviisi.

Nyrkkisääntö on tämä: sammuta valot ja kuvaa ikkunan edessä.

Näin varmistat, että kuvaasi tulee tasainen ja saman värinen valo. Luonnonvalo on myös paras tuottamaan luonnolliset ja raikkaat sävyt kuviisi. Ikkunasta tuleva valo on usein heijastuvaa valoa, joka on myös pehmeää ja siinä on helppo kuvata.

Kaarna Knottingin Laura istuu työpöytänsä ääressä ja tekee makrametyötä. Valo tulee pöydän edessä olevasta ikkunasta.

3. Tarkista kuva-asetukset

Joskus kuvan oudot sävyt voivat johtua siitä, että kamerasi kuva-asetus on vaihtunut vahingossa ja kuvien päällä on jatkuvasti ”filtteri”, joka vaikuttaa kuvien sävyjen lisäksi muun muassa kontrastin ja terävyyden määrään.

Joka merkillä on jonkinlaiset kuva-asetukset, mutta se vaihtelee, mistä ne löytää ja mitä nimeä niistä käytetään. Yleensä ne löytyvät kameran menun alkupäästä. Tässä yleisimpien kameramerkkien käyttämät nimet kuva-asetuksille suomeksi ja englanniksi:

 • Canon: Kuva-asetukset / Picture Style
 • Nikon: Aseta Picture Control / Set Picture Control
 • Olympus: Kuvatila / Picture mode
 • Fuji: Filmisimulaatio / Film simulation mode

Jos et halua, että kuva-asetukset vaikuttavat kuviesi sävyihin, valitse vaihtoehdoksi neutraali, normaali, luonnollinen, standardi tai joku vastaava. Yleensä tämä vaihtoehto on asetuksissa ensimmäisenä. Näin saat mahdollisen luonnollisen kuvan ja voit säätää kuvan sävyjä ja kontrastia itse editoinnissa.

Lataa alta ilmainen PDF-opas, missä on nämä vinkit ja lisäksi 2 muuta asiaa, mitä voit tehdä (valkotasapaino ja kuvien muokkaus).

  haluatko saada sun kuvista yhtenäiset ja yrityksesi näköiset?

  Hei, vielä ennen kuin lähdet

  Ota meidän vinkit käyttöön ja vie kuvaustyylisi seuraavalle tasolle!

  Klikkaa alta 💛