Valokuvauksen tekniikka sisältää vain kaksi asiaa

Valokuvauksen opettelu on helmpompaa, kuin mitä yleisesti ajatellaan.

Vaikka valokuvauksen tekniikasta voi puhua todella hifistelemällä ja menemällä syvälle kameran rakenteisiin ja fysiikkaan, niin loppujen lopuksi ne asetukset, jotka hyödyttävät pienyrittäjää, voidaan kiteyttää kahteen asiaan: manuaalikuvaukseen ja valkotasapainoon.

Manuaalikuvaus

Manuaalikuvaus tarkoittaa sitä, että säädät itse kamerasi valotusasetuksia eli siirryt pois automaatti-asetuksista. Manuaaliasetus on usein merkitty M-symbolilla kameran valikossa tai säätörullassa. Valotusasetuksia on kolme: aukko, valotusaika ja ISO-arvo. Jokainen näistä vaikuttaa yhtä paljon siihen, kuinka kirkas tai pimeä kuva on. Lisäksi jokaisella näistä on oma ns. sivuvaikutuksena mihin ne vaikuttavat valotuksen lisäksi.

Aukko

Aukko on käytännössä reikä objektiivin sisällä joka päästää valoa sisään objektiiviin ja sen kautta kameraan. Aukon kokoa voi säätää kamerasta, mutta objektiivi määrittää sen, mitkä numerot ovat asetusten ääripäissä. Kun puhutaan että aukko on suuri, niin silloin kuvaan pääsee paljon valoa. Mitä pienempi aukko, niin sitä pimeämpi kuva sulla tulee olemaan.

Sivuvaikutus: Aukon asetus vaikuttaa valotuksen lisäksi siihen, kuinka sumea tausta kuvassa on.

Valotusaika

Valotusaika tarkoittaa aikaa, jonka kameran suljin on auki valotuksen aikana. Tämä aika ilmoitetaan sekunnin osina esim. 1/125. Mitä lyhyempi valotusaika on, sitä valoisampi kuvasta tulee, koska valoa ehtii tulla kuvaan enemmän.

Sivuvaikutus: Valotusaika vaikuttaa valotuksen lisäksi kuvan tärähtämiseen.

ISO

ISO-arvo on näistä kolmesta ehkä vaikein hahmottaa. Se tarkoittaa kameran kennon herkkyyttä valolle eli kuinka herkästi kamera tallentaa valoa. Mitä korkeampi ISO-arvo on, sitä kirkkaampi kuvasta tulee.

Sivuvaikutus: ISO-arvo vaikuttaa valotuksen lisäksi myös kuvan rakeisuuteen.

Valkotasapaino

Kun valotus on kohdillaan manuaalikuvauksen myötä, toinen tärkeä asetus liittyy sävyihin. Jos kuvan sävyt eivät näytä oikeilta, usein valkotasapainon säätäminen auttaa.

Valkotasapainon avulla autamme kameraa tulkitsemaan kuvassa olevan valon sävyn paremmin. Löydät tämän asetuksen usein WB-symbolin takaa (white balance). Nämä lyhenteet riippuvat kameramallista. Useimmissa tilanteissa automaattinen valkotasapaino (AWB) toimii todella hyvin, mutta jos kuvan sävyt eivät näytä oikealta tai kuvaan tulee useamman kuin yhden väristä valoa, kannattaa säätää valkotasapainoa itse custom-valinnalla.

Mistä lähteä liikkeelle?

Nämä kaksi asiaa ovat ne tärkeimmät osat kameran tekniikasta. Loput asetukset ovat sitten extraa tai mieltymyksiä.

Mistä sitten lähteä liikkelle näiden kanssa? Ensimmäinen askel on kääntää kamera pois automaatti-tilasta ja aloittaa manuaaliasetusten harjoittelu. Tämä voi olla turhauttavaa tehdä yksin, joten tule mukaan meidän The Kuvauskurssille opettelemaan kameran käyttöä.

The Kuvauskurssi on pienyrittäjille suunnattu valokuvauksen verkkokurssi, jonka avulla opit käyttämään järjestelmäkameraasi ja kuvaamaan somekuvapankin täynnä brändisi mukaisia kuvia 8 viikossa.

Kurssin kuvausharjoitukset on rakennettu niin, että ottamistasi kuvista muodostuu lopulta somekuvapankki, joka kattaa vähintään seuraavan 3 kuukauden somekuvat.

Klikkaa tästä ja lue lisää!