Ilmainen koulutus somekuvien ottamisesta pienyrittäjille 12.6.

Valon luonne ja suunta (eli miten valo vaikuttaa kuvasta välittyvään fiilikseen)

Me puhutaan tosi paljon siitä fiiliksestä, minkä haluat herättää sun asiakkaassasi, ja miten sä onnistut välittämään sen tunteen sun kuvillasi. Ja kun me mietitään miten me päästään haluttuun lopputulokseen, meidän kannattaa miettiä vähän valon luonnetta ja sitä, mistä suunnasta se tulee. Valon luonteella on tosi iso merkitys valokuvan lopputulokseen – valokuvauksessa on kyse valosta, ja kun opit lukemaan valoa, kuvaaminen muuttuu entistäkin kiinnostavammaksi ja halutuntyylisten kuvien ottaminen entistä helpommaksi.

Okei, me tiedetään, että tää voi kuulostaa vähän filosofiselta ja epämääräiseltä, mutta me näytetään sulle esimerkki siitä, mitä me tarkoitetaan, kun me puhutaan valon luonteesta.

Valo on luonteeltaan kovaa tai pehmeää (tai jotain siltä väliltä)

Kovan ja pehmeän valon erottaa tutkimalla varjoja. Kovassa valossa varjon raja näkyy selvästi ja varjot ovat selvästi tummemmat kuin valossa olevat kohdat. Pehmeässä valossa varjon reunaa ei ole niin helppo erottaa ja ero varjon ja valossa olevien kohtien välillä ei ole niin suuri. Riippuen siitä tunteesta, minkä haluat kuviisi, saatat haluta erilaista valoa kuviisi. Onko sun tavoittelema tunne dramaattinen ja räväkkä? Vai onko se ehkä ennemminkin lempeä ja hyväksyvä? Pidä tuo tunne mielessäsi ja tarpeen vaatiessa yritä vaikuttaa valon luonteeseen siirtämällä tai vaikuttamalla valonlähteisiin.

Valo on kovaa esimerkiksi kirkkaana keskipäivänä, ja silloin saatat haluta pehmentää valoa vetämällä verhoja ikkunan eteen. Muita tapoja pehmentää kovaa valoa ovat:

  • 📷 Kuvaa siten, että valo heijastaa kohteeseen, eli se ei tule suoraan kohdetta päin.
  • 👻 Hyödynnä esim. valkoista lakanaa, jonka läpi valo tulee – siten valo tulee paljon pehmeämmäksi
  • 🔥 Kokeile kuvata vastavaloon, jolloin vältät kovia varjoja kuvauskohteessa

Alla on sama kohde kuvattuna sekä pehmeässä että kovassa valossa.

Myös valon suunta vaikuttaa kuvan tunnelmaan (ja siihen tunteeseen!)

Toinen asia, mihin sun kannattaa kiinnittää huomiota kuvia ottaessasi on se, mistä suunnasta valot tulee kohteeseen: sivusta, takaa, ylhäältä…? Tarkkaile taas kuvauskohteen varjoja. Valon suunta vaikuttaa paljon kuvan tunnelmaan: muuttamalla valon suuntaa voit saada samasta kohteesta ja samalla valolla hyvin erilaisia kuvia. Valoa voi yrittää hallita sillä, mistä suunnasta valo tulee.

Alla on sama kohde kuvattuna siten, että valonlähdettä on siirretty.

Jos haluat saada lisää kuvausvinkkejä suoraan sähköpostiisi, liity sähköpostilistallemme!

haluatko saada sun kuvista yhtenäiset ja yrityksesi näköiset?

Hei, vielä ennen kuin lähdet

Ota meidän vinkit käyttöön ja vie kuvaustyylisi seuraavalle tasolle!

Klikkaa alta 💛