Yhteisöllisyys on kilpailua tärkeämpää

Tarvitseeko yksinyrittäjän työskennellä yksin? Kenen kanssa tehdä töitä kun ei ole varsinaisesti ketään työkavereita? Kannattaako saman alan yrittäjien kanssa varsinaisesti tutustua, hehän ovat kilpailijoita?

Me emme usko yksin yrittämiseen. Tai ainakaan siinä ei ole mielestämme mitään järkeä.

Jos olet yksinyrittäjä eli yrityksessäsi ei työskentele muita kuin sinä itse, et silti välttämättä yritä yksin. Yksin yrittäminen tarkoittaisi sitä, että yrität saavuttaa tavoitteesi luottaen vain omiin voimiisi ja kykyihisi ilman kenenkään toisen panostusta. Et palkkaa, pyydä tai ota vastaan apua. Me emme usko, että tällaisella asenteella juuri kukaan yrittäjä voi menestyä.

Olet varmaan kuullut englanniksi ilmaisun “community over competition”. Sen voisi suomentaa vapaasti näin: “yhteisöllisyys ennen kilpailua”. Se tarkoittaa sitä, että toiset saman alan yrittäjät nähdään ennen kaikkea osana yhteistöä, ei niinkään kilpailijoina. Jos näemme toiset yrittäjät työkavereina emmekä kilpailijoina, asenteemme heihin muuttuu täysin. Emme ole toisiamme vastaan, vaan olemme täällä tukemassa toinen toisiamme.

Tähän me uskomme täysin.

No miten tällaista yrittäjien välistä yhteisöllisyyttä sitten voi rakentaa? Mistä löytää itselle työkavereita, vaikka olisit yksinyrittäjä? Kerromme meidän vinkkimme siihen, mistä lähteä liikkeelle!

Viivi pitelee korttia jossa lukee "Moi!"

Miten voit löytää itsellesi työkavereita

Työyhteisö


Porukka, jonka kanssa olet fyysisesti samassa paikassa töissä. Antaa päivään energiaa, mahdollistaa ideoiden jakamista, helpottaa työn ja vapaa-ajan erottamista, tuo motivaatiota vaikeampiin päiviin. Sopii hyvin ekstroverteille tai sosiaalisille introverteille.

Mistä lähteä etsimään?

  • Coworking-tilat
  • Jaetut työtilat (esim. hakusanalla mushrooming)
  • Perusta itse vuokraamalla toimitila ja etsimällä vuokran jakajia yrittäjien Facebook-ryhmissä

Yhteistyökumppani


Yhteistyökumppani on toinen yrittäjä, jonka yleisö kaipaa kipeästi ratkaisua ongelmaan, jonka sinä voit ratkaista. Tämä yrittäjä ei kuitenkaan itse halua tarjota kyseistä palvelua, jolloin muodostuu win-win-win -tilanne. Yhteistyökumppani saa sinulta apua yleisönsä palvelemiseen paremmin (win), hänen yleisönsä saa ratkaisun ongelmaan (win) ja sinä saat asiakkaita palvelullesi (win)!

"We win!" gif kuva

Yhteistyö voi näyttää esim. siltä, että toinen yrittäjä myy sinun tuotettasi omalla alekoodillaan ja saa siitä tietyn provision palkkioksi.

Mistä lähteä etsimään?

  • Sosiaalinen media: jos olet törmännyt somessa yrittäjään jonka palvelusta tai tuotteesta olet innoissasi ja jonka kanssa haluaisit tehdä yhteistyötä, laita rohkeasti viestiä kiinnostaisiko häntä yhteistyö jossain muodossa!
  • Ota suoraan yhteyttä yrittäjiin, jotka palvelee samaa yleisöä kuin sinä
  • Yrittäjien Facebook-ryhmät

Muista, että voit laittaa viestiä ihan omana itsenäsi, eikä yhteydenottojen tarvitse aina olla niin virallisia!

Etätyökaveri


Toinen yrittäjä, jonka kanssa jaatte säännöllisesti tai epäsäännöllisesti ajatuksia ja tuette toinen toisianne. Kanava voi olla mikä vain, esim. Whatsapp-ryhmä, Instagramin yksityisviestit tai videopuhelu.

Mistä lähteä etsimään?

  • Laita ilmoitus Instagramin stooreihin tai postaukseen ja odota yhteydenottoja
  • Ota itse yhteyttä suoraan sosiaalisessa mediassa yksityisviestillä
Susanna istuu kahvilla ja hymyilee puhelin kädessä

Miten me ollaan löydetty työkavereita?
Olemme etsineet yhteistyökumppaneita ja etätyökavereita somesta. Tutustumme heihin ja jos uskomme että yhteistyö voisi toimia, kysymme suoraan yksityisviestillä haluaisivatko he tehdä yhteistyötä jossain muodossa. Kuten meille on käynyt, uskomme, että myös sinä tulet yllättymään miten moni on innoissaan ajatuksesta. Me kaikki kaipaamme yhteyttä ja tukea.

Nyt me haastetaan sut 15 minuutin haasteeseen!

Mieti 10 yrittäjää, jonka kanssa haluaisit tehdä yhteistyötä tai jakaa ajatuksia. Etsi yksi kerrallaan heidän nettisivunsa tai sosiaalisen median tilinsä, lähetä viesti ja kysy haluaisivatko he tehdä jotain yhdessä. Älä mieti kovin pitkään mitä sanot tai miten sen muotoilet, ole vain oma itsesi. Jatka kunnes saat ainakin yhden sanomaan kyllä. Yleensä se tulee nopeammin kuin uskotkaan.

Keneen otat yhteyttä seuraavan 15 minuutin aikana?